Вийшла друком книга української журналістки про автентичні професії в Туреччині

від Стожари

Вийшла друком книга «Я працюю між Європою та Азією» про традиційні для турецького суспільства професії, яких майже не зустріти в Україні. Героями книги є капиджи, сімітчі, давулджу, чистильник взуття, сценаристка турецьких серіалів та інші.

Книга «Я працюю між Європою та Азією» має на меті познайомити читачів із ремеслами, які у більшості випадків не вважаються престижними в Туреччині і пропагандує повагу та гідне ставлення до всіх професій.

Авторка книги – журналістка інформаційного порталу Туреччини Укр-Айна і учасниця Української спілки в Анкарі Катерина Загородня (Шафак).

«За п’ять років життя в Туреччині мене багато чого дивувало: барабанщики, які грають посеред ночі під вікнами, люди, які розносять випічку на голові о сьомій ранку і щось при цьому кричать, лисі чоловіки з дивними цяточками на голові, схожими на висипи, які з задоволеним лицем фотографують Стамбул. Я не розуміла, чому ветеринарні клініки працюють цілодобово, а цілодобових аптек для людей в Анкарі всього декілька і чому, коли по телевізору йде якийсь серіал, вулиці міста стають безлюдними. Думала про те, чому настільки сильно відрізняється менталітет людей на сході і заході Туреччини. А також, навіщо досі тут існує професія чистильника взуття і чому туркені так відчайдушно ризикують своїм життям, миючи вікна знадвору на високих поверхах. Поки я знаходила відповіді на ці запитання для себе особисто, в мене назбиралось матеріалу для книжки» – зазначає Катерина на своїй сторінці у Фейсбуці.

Десять історій базуються на інтерв’ю, які авторка оформила в прозу від першої особи. Зі всіма героями вона спілкувалась особисто в різні роки життя в Туреччини.

В цій книжці немає політики і релігії тому що, авторка переконана, що саме ці теми є ключовими елементами в формуваннях стереотипів про Туреччину. На думку авторки, завдяки цій книзі читачі зможуть спростувати більшість стереотипів про Туреччину та познайомитись з її культурою через призму життя звичайних трударів.

Крім того, в ній висвітлюються теми садівництва, користі гри на музичних інструментах, написання сценаріїв до турецьких серіалів, інстинктивної поведінки домашніх улюбленців, небезпеки авіаперельотів та пасток, які можуть спіткати людей на курортних романах. Таким чином, автоматично, читачі зможуть поповнити свої знання в різних сферах життя.

«Ця книжка не є «дзеркалом» Туреччини, це «двері» в життя турецького суспільства» – каже про неї авторка.

Почитати уривки з книги можна на спеціальній сторінці Фейсбуці – Книга «Я працюю між Європою та Азією».

Проєкт реалізовано Українською спілкою в Анкарі за підтримки Посольства України в Турецькій Республіці.

Підготовлено за матеріалами інформаційного порталу Туреччини Укр-Айна

Схожі публікації

Залишити коментар