У Києві проходить унікальна виставка ляльок у вбраннях 30 країн світу

від Стожари

У Національному музеї літератури України проходить літературно-мистецька виставка «Українські ляльки мандрують світом».

Презентація в Києві відбулася в п’ятницю 5 листопада 2021. Експозиція сформована на основі колекції майстринь діаспори «Ляльки в костюмах країн Європи» та об’єднує Європу і Україну за допомогою ляльки. Майстрині з виготовлення традиційної народної ляльки-мотанки знайомлять з жіночим костюмом різних країн. Упродовж двох місяців натхнено працювали в Франції, Португалії, Німеччині, Норвегії, Україні, Бразилії.

Виставка налічує 70 авторських ляльок у народному строї країн Європи, серед яких: Австрія, Ісландія, Греція, Естонія, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Норвегія. Українська культура мандрує світом. 

15 учасниць проєкту є членами Національної спілки Народних майстрів України. 

Співорганізаторкою виставки є Тетяна Золочевська з міста Бремена, з німецько-української спілки «KOLOS». Партнерами — товариство зв’язків з українцями за межами України «Україна-світ» — голова секретаріату Алла Кендзера, а Валерія Левківська — членкиня секретаріату товариства «Україна-Світ» — кураторкою київської експозиції. Велику вдячність організатори виставки висловили директорці Національного музею літератури України Галині Сороці та заступниці директора Раїсі Сєнніковій.

“Запрошуємо до музею не лише помилуватися ляльками, а й замислитися над тим, яку безцінну спадщину передали нам предки, який внесок України до світової культури. Партнерами нашої виставки у Києві є товариство зв’язків з українцями за межами України «Україна-світ» – голова секретаріату Алла Кендзера. Піклуються про виставку в Києві керівниця етносекції Товариства «Україна-Світ» Валерія Левківська i заступниця ген. директора з науково-освітньої роботи музею Раїса Сеннікова“, – йдеться у повідомленні.

Співорганізаторкою виставки є Ніна Хаґен. Пані Ніна народилася у мальовничому селі Великі Кринки на Полтавщині, а тепер живе і працює в місті Осло, Норвегія. Майстриня слідкує за процесами збереження лялькарства в Україні.

Ніна Хаген і лялька у Полтавському строї

“Ідея моя, бо так хотілось показати свої вузлові ляльки саме в норвезькому вбранні, – мене підтримала Тетяна Золочевська і взяла на себе практично всю організаційну роботу в групі майстринь. То було надзвичайно: Спочатку до проєкту долучились майстрині-лялькарки діаспори – дружній колектив і талановиті люди”, – говорить пані Ніна.

Лялькарки з діаспори

Виставка діятиме до 20 листопада 2021 року.

Адреса: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 11 (ст. метро «Театральна»).

Вхід до музею лише за пред’явлення COVID-сертифікату.

Схожі публікації

Залишити коментар