Відійшла у вічність Катерина Кричевська-Росандіч

від Стожари

3 листопада 2021 року, на 96-му році життя, відійшла у вічність відома україно-американська мисткиня, патріот України й представниця видатної мистецької династії Катерина Кричевська-Росандіч.

Із глибоким сумом цю приголомшуючу звістку повідомили на фейсбук-сторінці Музею української діаспори.

Катерина Кричевська-Росандіч народилася у 1926 році в Києві, в родині Василя та Олени Кричевських. Перші творчі кроки зробила саме на батьківщині: закінчила Київську художню школу, а також представила кілька своїх робіт на одній із київських виставок.

У 1943 році в розпал Другої світової війни юна Катруся разом із батьками емігрувала. Родина перебувала в німецькому таборі для переміщених осіб в Мангаймі. Згодом Кричевська вступила на навчання до Художньо-промислової школи в Празі. У 1949 році Кричевські переїхали на постійне місце проживання до США, де мисткиня жила й працювала до своїх останніх днів.

Картини художниці представлені в постійній експозиції Музею української діаспори в Києві. Мисткиня працювала в техніках олії, гуаші, перевагу надавала акварелі. На її картинах — краєвиди США, Франції, Італії, українська тематика.

У 1993 році художниця відвідала Київ та Полтаву, передала численні свої твори до фондів художніх музеїв України, в тому числі Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

“Згасло життя талановитої художниці, великої патріотки України, представниці видатної мистецької династії, щедрої меценатки… Ми безмежно сумуватимемо за нею, її голосом, листами, розповідями!” — повідомили в Музеї української діаспори.

Нещодавно, Національна Академія мистецтв України присвоїла Катерині Кричевській-Росандіч звання іноземної членкині НАМ України

Схожі публікації

Залишити коментар