Серед претендентів на Шевченківську премію-2022 є книга про полтавську діаспору на чужині

від Стожари

Шевченківська премія оголосила претендентів 2022 року. Серед претендентів є книга про полтавську діаспору на чужині.

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка опублікував список літературно-мистецьких творів висунутих на здобуття Національної Шевченківської премії-2022 – найвищої в Україні творчої відзнаки за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва.

У першому конкурсному турі Шевченківської премії-2022 у номінації “Публіцистика, журналістика” бере участь книга Олександра Панченка про полтавців на чужині – “Полтавська діаспора. Велика енциклопедія. Лохвиця, Полтавщина, Україна, Европа, Австралія, Америка. – Українці, московіти, євреї… Біографічні інформації, нариси, статті, рефлексії, есеї, довідки, листи»”.

Критики говорять, що це велика енциклопедія полтавської діаспори.

Автор й упорядник книги Олександр Панченко – доктор права, приват-доцент Українського Вільного Університету (Мюнхен, ФРН), член Національної спілки журналістів України, Національної спілки краєзнавців України, Асоціації українських письменників, науковець, дослідник, письменник, автор 20-ти книг політичної публіцистики та україністики, упорядник 22-ох книг споминів і збірок статей про визначних діячів українського національно-визвольного руху. Книги О.І.Панченка є у багатьох бібліотеках цілого світу, зокрема, у Бібліотеці Конґресу США та Українській бібліотеці імені Симона Петлюри (Париж).

Цю свою книгу про полтавців на чужині О.Панченко присвятив правдивим українським патріотам полтавського роду св.пам. Іванові Павловичу Багряному, св.пам. Федору Павловичу Габелкові, Олексієві Григоровичу Коновалу та всім членам Української Революційно-Демократичної Партії (УРДП-УДРП), Демократичного Об’єднання Бувших Репресованих Українців Совєтами (ДОБРУС), Союзу Українців – жертв російсько-комуністичного терору (СУЖЕРО), Об’єднання Демократичної Української Молоді (ОДУМ), Леґіону імені Симона Петлюри, Товариства Сприяння УНРаді, Товариства Одумівських Приятелів (ТОП) та Фундації імені Івана Багряного.

Книга складається із окремих частин, зокрема: 1) нариси, статті, рефлексії, есеї; 2) біографічні інформації українців; 3) спомини, архіви; 4) біографічні інформації представників московитського роду, т.зв. «малоросіян» та інших інородців, які походили чи мешкали на історичній Полтавщині; 5) біографічні інформації представників єврейського народу, які народились або мешкали на історичній Полтавщині; 6) оповідання, інформації, спогади полтавців; 7) долю полтавців на чужині на тлі визвольної Доби; 8) джерельна база.

Як пише в передньому слові О.Панченко, він поставив собі за мету подати не лише різносторонні відомості з різних ділянок життя полтавців та чужині, але й запропонувати читачеві частину довільних нарисів та есеїв свого авторства про уродженців історичної Полтавщини. Він не намагався дотримуватись суворої наукової методи, однак подавав у своїх дослідах лише перевірені факти, інколи сягаючи до архівних джерел праць та часто використовуючи інші енциклопедичні праці.

Нагадаємо, 29 жовтня комітет премії завершив приймати документи. Наразі на сайті премії перелічені ті, хто бере участь у першому турі конкурсного відбору. Всього їх – три. Під час кожного члени комісії збираються і голосують за твори, скорочуючи список номінантів: від першого туру – до другого, від другого – до третього, де вже з відсіяного списку обирають лауреатів. Їх імена оголосять 9 березня, на день народження Тараса Шевченка.

Схожі публікації