У Канаді вшанували пам’ять незаконно відселених українців

від Стожари

Щороку, 28 жовтня Канада відзначає Національний день пам’яті інтернування під час Першої світової війни.

“Понад 8500 українців та інших європейців у Канаді в той час були названі “ворожими іноземцями” та ув’язнені в 24-х таборах для інтернованих по всій країні.Ще 80 000 були змушені зареєструватися як “ворожі іноземці”, мати при собі посвідчення особи та звернутися до місцевої поліції. Чимало українців у Канаді сьогодні є нащадками тих, хто був інтернований”, – повідомили у СКУ.

“Моя сім’я прибула до Канади в 1898 році, прийнявши пропозицію доступної сільськогосподарської землі в прерії від уряду Канади. Шістнадцять років потому той самий уряд назвав мою сім’ю “ворожими іноземцями”, – розповідає Девон Середа-Голді. Членів її родини заслали в табори для інтернованих у Британській Колумбії, Квебеку та Онтаріо.

Довідково. Канада застосовувала політику інтернування щодо «ворожих іноземців» під час Першої світової війни та два роки після її завершення. Країна тоді перебувала у стані війни з Австро-Угорщиною, тож 4000 українців, які мали австро-угорське громадянство, були примусово виселені у табори, а їх майно конфісковане. Пізніше більшість із них були реабілітовані, хоча багатьох зобов’язали регулярно звітувати до поліції.

У 2008 році уряд Канади створив спеціальний фонд та виділив 10 млн дол. на фінансування проєктів, присвячених вшануванню пам’яті тих, хто постраждав у ті часи.

Схожі публікації