Олег Кудінов: «Ми ще раз підтвердили, що Україна є сильною боксерською державою”

від Комарі Альберт

Молодіжна збірна України з боксу показала відмінний результат на Чемпіонаті Європи серед молоді, що проходив у Чорногорії з 15-го по 23 жовтня.

Наша команда завоювала у Будві 14 медалей, що є одним з найкращих результатів «синьо-жовтих» за всі роки виступів на цих турнірах. Звання чемпіонів Європи здобули Айдер Абдураімов, Бозорбой Матякубов та Вероніка Накота. Також у скарбничці української збірної 4 срібних та 7 бронзових нагород. У підсумку наша команда посіла друге загальнокомандне місце та отримала відповідний позолочений кубок.

У міжнародному аеропорті «Бориспіль» наших героїв зустрічали їхні рідні та близькі, а також працівники засобів масової інформації. Найбільша увага була прикута до чемпіонів та призерів, а також їхніх тренерів.

На запитання журналістів відповіли старші тренери наших команд, а також щасливі володарі золотих медалей.  

Олег Кудінов (старший тренер молодіжної збірної України серед чоловіків):

«В цілому, виступом нашої команди дуже задоволений. Друге загальнокомандне місце вважаю безперечним успіхом. На жаль, на сьогоднішній день ми ще не можемо скласти конкуренцію росіянам у боротьбі за перший приз. Хоча, якби трошки по-іншому склалися результати кількох протистоянь, ми б цілком могли претендувати на більшу кількість медалей та, зокрема, більшу кількість нагород золотої проби.

Вважаю, що несправедливо позбавили першого місця нашого Матвія Ражбу, який, на мою думку, виграв бій з росіянином у фіналі, але рішення Феміди було не нашу користь. Наша команда подавала протест, який, втім, не задовольнили. Ми не були згодні з рішеннями і ще по кільком поєдинкам. Але, незважаючи на те, що суддівство зіграло велику роль у підсумковому результаті, ми ще раз підтвердили, що Україна є сильною боксерською державою. Усі ті, хто дійсно розбирається в боксі, віддають нам належне».

Роман Семенишин (старший тренер молодіжної збірної України серед жінок):

«Вважаю, що ми виступили на дуже хорошому рівні. Усі дівчата виклалися на повну. Можливо, не вистачило ще одного «золота» для того, щоб вважати, що наш виступ – ідеальний, але нам іноді бракувало досвіду та бойової практики у зустрічах з іноземними боксерами. Отже, є куди рости! Сподіваюся, що у всіх цих дівчат хороше майбутнє у боксі, і вони ще зарекомендують себе і в дорослому боксі.

Звичайно, окремо хочу виділити нашу чемпіонку Вероніку Накоту, яка виступила надзвичайно добре і була справжнім лідером української збірної. Також хороших слів заслуговують й інші дівчата: кожна по-своєму проявила себе. Здивувала своїм характером і боролася до кінця наша срібна призерка Раїса Піскун, показала надзвичайні вольові якості у поєдинку з білорускою Ірина Мельник… Можливо, комусь завадило зайве хвилювання, але, впевнений, на наступних офіційних турнірах дівчата покажуть себе ще краще».

Вероніка Накота (чемпіонка Європи серед молоді 2021 року):    

«Надзвичайно рада, що ми пройшли це випробування. Мій найскладніший бій на цьому турнірі був у фіналі з росіянкою. Вона досвідчена суперниця, ми боксували з нею і в фіналі минулорічної «Європи», тоді я теж перемогла. У цьому році було не легше.  

Мені дуже сподобалася атмосфера на цих змаганнях. Найбільше порадувала присутність вболівальників на трибунах! Це головна відмінність нинішнього Чемпіонату Європи від минулорічного.

Загалом боксом я займаюся три роки, і мені дуже подобається те, що я роблю. Найбільше хочеться подякувати своїм тренерам – Улановському Олександру Володимировичу і Мягких Юрію Алентиновичу. Вони обидва – великі професіонали своєї справи, я їх дуже ціную та поважаю».  

Бозорбой Матякубов (чемпіон Європи серед молоді 2021 року):

«Я другий рік поспіль виступав на молодіжній першості Європи. Минулого року завоював «бронзу», а цього разу мені підкорилася найвища сходинка п’єдесталу. У фіналі боксував проти іспанця, який не давав мені працювати у моєму звичному стилі, але мені вдалося підлаштуватися до нового темпу і перемогти! Тепер розумію, що недарма пахав на тренуваннях.

Після того, як завоював золоту медаль, відразу подзвонив мамі. Вона ніколи не дивиться мої бої у прямому ефірі і дізнається результат вже від мене по телефону. А свою нагороду хочу присвятити батьку, який 26 жовтня святкує день народження.  

Наступна мета? Після переходу у дорослий бокс хотів би виграти Чемпіонат України серед еліти, а далі – вдало виступити і на Олімпійських іграх. Вважаю, що потрібно ставити перед собою лише найвищі цілі!»

Айдер Абдураімов (чемпіон Європи серед молоді 2021 року):

«Турнір був дуже важким, а ще важчою була підготовка до нього, адже довелося ганяти вагу. Суперники були достойні, налаштовувалися на мене надзвичайно серйозно. Найскладніший поєдинок був проти грузина у фіналі. Він давно боксує у цій ваговій категорії, а я перейшов сюди тільки нещодавно. Але мені вдалося захопити ініціативу і не віддавати її протягом усього бою. З першого раунду я розумів, що володію ситуацією.

Для мене це четвертий чемпіонат Європи у житті. До цього брав участь у першостях континенту серед юнаків та юніорів. У 2017 році був другим, у 2018-му – третім, а в 2020 році – також другим. Цього разу я вперше виграв «золото»!

Боксом займаюся вже протягом 10 років, а прийшов у цей вид спорту … з танців, на які мене віддали батьки (сміється). Я сказав, що це для мене надто нудно, а вдома сидіти не хотів – в результаті сам пішов і записався на бокс. Користуючись нагодою, хочу подякувати своєму тренеру Данильченку Сергію Петровичу, а також Яровому Віталію Олексійовичу та Онищенку Сергію Миколайовичу, які готували мене. Ця медаль – їхня заслуга!» За матеріалами прес-служби Федерації боксу України  

Схожі публікації

Залишити коментар