“Скіфське золото” повернеться в Україну. Рішення апеляційного суду Амстердама

від Стожари

У вівторок, 26 жовтня 2021 року апеляційний суд в Амстердамі, після 7 років розгляду справи, постановив – скіфське золото, на яке претендують кримські музеї, за законом належить Україні й підлягає поверненню в Україну.

Про це повідомляє пресслужба суду.

“Апеляційний суд Амстердама постановив, що Музей Алларда Пірсона (APM) має передати “Кримські скарби” українській державі. Його зобов’язання повернути музейні експонати до музеїв Криму закінчилися. Це остаточне рішення в апеляції, яка була подана на рішення Окружного суду Амстердама від 14 грудня 2016 року. Окружний суд також задовольнив позов Української Держави, але зробив це з інших підстав”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Україні належать предмети, що з колекції Херсонеса Таврійського, одного з чотирьох музеїв. Водночас апеляційному суду не вдалося з’ясувати, чи є Україна власником предметів у колекціях трьох інших музеїв.

“Проте не обов’язково встановлювати власність Української Держави чи Автономної Республіки Крим. Це не має відношення до рішення, яке просять прийняти Апеляційний суд, тобто кому передати об’єкти”, — йдеться у поясненні.

Крім того, там додали, що попри те, що музейні експонати походять з Криму і в такій мірі “можуть вважатися частиною кримської культурної спадщини”, вони є частиною культурної спадщини України, позаяк вона існує як незалежна держава з 1991 року.

“Музейні експонати належать громадськості і входить до Державного музейного фонду України. Апеляційний суд вважає, що культурний інтерес, який полягає у збереженні музейних експонатів, є суспільним інтересом Української Держави, який має велику вагу. Українська держава захистила цей інтерес, прийнявши у 1995 році закон “Про музеї та музейну справу”, який передбачає охоронний режим. Навіть якщо музейні експонати продовжують існувати й залишаються непошкодженими, закон про музеї має на меті не допустити виходу подібних музейних експонатів зі сфери впливу Української Держави”, — додали у суді.

Судовий розгляд

Рішення зачитали під час відкритого засідання нідерландською мовою. Згодом головуюча суддя дала скорочене роз’яснення англійською мовою. Засідання розпочалось об 11-й годині за місцевим часом.

Зокрема головуюча суддя Пауліна Хофмеєр-Рюттен зазначила, що предмети “є частиною спадщини України після того, як вона стала незалежною у 1991 році”.

Як зазначає BBC, це рішення може стати не останнім в епопеї “скіфського золота”.

“Переможена сторона напевно оскаржить його в касаційній інстанції — Верховному суді Нідерландів. Російські ЗМІ припускали, що розгляд справи в цьому суді може затягнути процес ще приблизно на два роки. Однак, як відзначають співрозмовники ВВС, згідно з нормами голландського права судове рішення починає діяти після рішення апеляційного суду”, — зазначає видання.

Тому теоретично можливий варіант, при якому “скіфське золото” залишить Амстердам вже впродовж найближчих місяців.

Водночас чотири кримські музеї — Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник “Херсонес Таврійський” – мають право звернутися до Верховного суду Гааги у Нідерландах, щоб оскаржити рішення Апеляційного суду в Амстердамі.

Реакція на рішення суду в Амстердамі

Президент Володимир Зеленський назвав рішення суду “довгоочікуваною перемогою”.

“Довгоочікувана перемога України в суді Амстердама! “Скіфське золото” повернеться до України. Вдячний суду за справедливе рішення, а командам Мін’юсту, МЗС та Мінкульту за результат. Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо “скіфське золото”, а потім і Крим”, — зауважив Зеленський.

Водночас глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що рішення суду Україна домоглася справедливості.

“Скіфське золото повернеться додому — до України. Це велика перемога. Ми повернемо собі не просто музейні експонати, а частину нашого національного коду. Реліквії, які свідчать про тисячі років нашої історії. Я вітаю сьогоднішнє позитивне рішення Апеляційного суду Амстердама”, — заявив міністр.

За його словами, дипломатична команда МЗС разом із колегами з Мін’юсту, Мінкульту та інформполітики роками працювали над досягненням цього результату.

“Ми перемогли та домоглися справедливості. Дійсно, міжнародне право не швидке, але невідворотне. Всі російські фейки, маніпуляції та спроби ввести суд в оману — зазнали краху. Сьогоднішнє рішення суду доводить, що довга та наполеглива командна робота досягає великих результатів”, — додав Кулеба.

Водночас він переконаний, що Україна згодом поверне своїх людей і тимчасово окуповані території. Також міністр запевнив, що МЗС продовжує працювати у міжнародних судах, “аби Росія несла відповідальність за свої дії”.

Хронологія подій:

  • У 2013 році чотири кримських музеї направили в Амстердам виставку «Крим — золото і таємниці Чорного моря». Серед експонатів – скіфський золотий ковпак (церемоніальний ворворк), акінак (з кургану Товста Могила), вівтар скіфського царя Скілура, статуя змієногої богині Табіті, коштовності, прикраси та інші предмети (~ 500 експонатів). Приблизна оціночна вартість колекції – 2 мільйони євро.
  • У 2014 році Крим був анексований Російською Федерацією й постало питання, кому повертати колекцію «Скіфського золота». Музей Алларда Пірсона в Амстердамі, де проходила виставка “Крим. Золото і таємниці Чорного моря” віддав це питання на розгляд суду.
  • У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама ухвалив рішення відправити експонати кримських музеїв на територію України до Києва (Музей історичних коштовностей України), але кримські музеї подали апеляційну скаргу.
  • Нові слухання розпочалися у 2019 році, але потім кілька разів відкладалися через пандемію коронавірусу 11 червня 2020 року.
  • 28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив прохання України у справі “скіфського золота” щодо відведення судді через підтвердження зв’язку головуючого судді з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість під час розгляду справи.
  • 22 квітня 2021 року в суді Амстердама пройшли вирішальні дебати сторін.

Тим не менш, російська сторона має право оскаржити це рішення в касаційній інстанції – Верховному суді Нідерландів. 

Сподіваємося, справа не затягнеться ще на 2 роки.

З нетерпінням очікуємо повернення реліквій наших прапращурів додому!

Слава Україні!

Схожі публікації

Залишити коментар