У Парижі відкрилася унікальна виставка українського мистецтва

від Стожари

У Парижі 21 жовтня відкрилася унікальна виставка українського мистецтва Des Meilleurs de l’Art Ukrainien, на якій представлені твори сучасних українських митців, а також українських художників минулого, котрі жили та творили у Франції у ХІХ та XX сторіччях.

Мешканці та гості Парижу можуть побачити на цій виставці твори сучасного мистецтва з України – і порівняти їх з роботами відомих на Заході українських митців минулого з приватних художніх колекцій.

Мистецький захід презентували The Meloy Art та Мистецьке Коло Зої у співпраці з Культурно-інформаційним центром Посольства України у Франції. 

Юлій Шаповал, Василь Кричевський, Саша Залюк, Микола Поляков, Євген Конопацький, Жан Песке, Адольф Федер – народилися на українській землі, але стали окрасою мистецького світу Франції. Оксана Стратійчук, Олександра Сиса, Олеся Джураєва, Матвій Вайсберг та Зоя Скоропаденко – сучасні таланти, для котрих Батьківщиною є Україна. 

Відвідувачі виставки зможуть побачити роботи Юлія Шаповала, важливої фігури Паризької школи. 

Василь Кричевський був творцем українських печаток, марок та банкнот, створених у 1918 р. 

На виставці буде представлено автопортрет Саші Залюка, відомого ілюстратора великих французьких журналів того часу, таких як La Vie Parisienne. 

Жан Песке – друг Гійома Аполлінера, Поля Сіньяка та Каміля Піссаро. Його творча кар’єра охоплює пуантилізм, пост-імпресіонізм – до напрямку пленер у середині ХХ століття, який приніс йому славу. Одним з його великих шанувальників був президент Франції Жорж Клемансо. 

Сучасники, яких можна буде побачити поряд із майстрами на стінах Українського культурного центру в Парижі, – одні з найкращих сучасних художників України. 

Матвій Вайсберг, художник і графічний дизайнер з Києва, представить свою серію монотипій «А млини стоять, Санчо».

 Зоя Скоропаденко – всесвітньо відома художниця, її скульптуру «The Hope» було встановлено у Фукусімі та навпроти Національного музею «Чорнобиль» в Києві. Вона презентує свої серії “Coffee Drinkers” (“Ті, що п’ють каву”), “Інтелектуальні пейзажі”, “Нові майстри Помпеї” та деякі фрагменти зі своєї знаменитої та контроверсійної серії TORSO. 

Олеся Джураєва – одна з найвідоміших сучасних українських графіків, визнаних у всьому світі, її роботи високо цінуються серед колекціонерів гравюр та отримують високі відзнаки на міжнародних бієнале з графіки. 

Thetoothandtheroot – це франко-український дует молодих художників Микити Кравцова та Каміль Саньє-Кравцової. Він реалізує численні проекти з різними засобами вираження: аудіовізуальними, живописом, колажами та вишивкою, щоб втілити соціальну критику, яка викриває абсурд. Микита був гостем паризької арт-резиденції La Cité des Arts, зараз він – один із художників арт-майданчика на Rivoli 59. 

Дейл Дорош – всесвітньо відомий кераміст українсько-канадського походження, який живе та працює у Валлорісі (Франція), де створив та керує однією з найкращих художніх резиденцій для керамістів. Дейл представить свої останні роботи з кераміки. 

Місцезнаходження: Культурно-інформаційний центр Посольства України у Франції. 22 авеню де Мессін 75008. Париж 

Виставка триватиме з 22 по 31 жовтня 2021 року

Години роботи: вівторок-неділя з 14:00 до 18:00. 

Вхід вільний.

Схожі публікації