У Чорногорії проходить ювілейна виставка відомого українського художника Івана Марчука

від Стожари

У чорногорській картинній галереї “Miodrag Dado Đurić” у місті Цетинє проходить ювілейна виставка відомого українського та всесвітньо визнаного художника Івана Марчука. Виставка організована з нагоди 85-ї річниці художника, в експозиції представлені 48 творів з різних періодів його роботи.

За словами організаторів, виставка покликана ознайомити чорногорську авдиторію з творчістю художника, доробок якого вивчається у багатьох школах та на факультетах. Відвідувачі можуть ознайомитися з креативним творчим методом, який докорінно змінив погляди на можливості створення сучасного візуального мистецтва. Цей оригінальний прийом називають «хитросплетіння». Цей термін сьогодні став визначенням системи творчого мислення та спостереження за світом, збагативши словниковий запас міжнародного мистецтва.

Виставку організували Національний музей Чорногорії, Асоціація розвитку міжнародних відносин ADRUM, за підтримки Посольства України в Чорногорії. Виставка триватиме до 15.11.2021.

Перед відкриттям виставки виступили кураторка виставки, історикиня мистецтва Снежана Івовіч, повірена у справах Посольства України в Чорногорії Наталія Фіялка, президентка ADRUM Тетяна Колешніченко та сам художник Іван Марчук.

Кураторка виставки Снежана Івовіч розповіла, що багатий творчий опус Івана Марчука налічує близько п’яти тисяч творів, багато з яких знаходяться у світових музеях, а також у приватних колекціях. Тимчасова повірена у справах Посольства України в Чорногорії Наталія Фіялка сказала, що радіє відкриттю виставки генія українського сучасного мистецтва у Чорногорії:

“Це дуже важлива подія для нас, тому що ми намагаємось якомога краще ознайомити чорногорську публіку з творчістю художника, із сучасним українським мистецтвом та познайомити чорногорську публіку з українською культурою. Чорногорія та Україна — дві країни, які мають довгу історію дружніх відносин, і ми вважаємо, що культура та мистецтво — це зв’язки, які можуть сприяти взаємному покращенню відносин між двома країнами”, — сказала Фіялка.

Іван Марчук сказав, що через своє мистецтво він намагається показати Україну всьому світові:

“Основна мета моєї роботи — бути унікальним. Коли я закінчив школу, я відчув неабияку свободу. Це був день народження абсолютно нового художника Івана Марчука. Коли я робив перші твори, я задавав собі питання: що я роблю? Як я можу охарактеризувати свою роботу? Так з’явився мій перший цикл “Голос моєї душі”. Я почав шукати себе в різних формах. З цієї колекції почало рости дерево з великою кількістю нових гілок. Дерево виросло, і вже створено 14 нових маленьких марчуків”, — сказав художник.

Іван Марчук — український живописець, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Шевченка. 2007 року потрапив до рейтингу “100 геніїв сучасності”, який уклала британська газета The Daily Telegraph та єдиний український художник, який був прийнятий до “Золотої гільдії” Римської академії сучасного мистецтва.

  • У 1965 році художник віднайшов свій авторський стиль у мистецтві, що не вписувався в шаблони соцреалізму, і тривалий час не міг офіційно виставляти свої твори, перебуваючи в андеграунді. За це зазнавав утисків і переслідувань з боку органів КДБ.
  • Доробок митця налічує близько 5000 творів. Митець провів понад 150 персональних і близько 50 колективних виставок.

Іван Марчук заснував декілька нових стилів у мистецтві, зокрема “пльонтанізм”. Таку назву митець дав своєму стилю жартома — від слів “плести”, “пльонтати”: його картини ніби створені з клубочків чудернацьких ниток. Це авторська техніка передачі зображення: нанесення фарби тонкими кольоровими лініями, їх переплетення під різними кутами, чим досягається ефект об’ємності й світіння. Таке зображення, балансуючи на межі рукотворного і технологічного, через складність філігранного виконання і трудомісткість практично не підлягає повторенню.

Сьогодні його картини вражають мистецтвознавців Європи, Америки, Австралії, йому пропонують виставлятися в найкращих залах світу, на противагу минулому гонінню та переслідуванню в Україні. Картини Івана Марчука зберігаються в колекціях різних країн світу.

Схожі публікації

Залишити коментар