Президент Німеччини візьме участь у пам’ятному заході в Бабиному Яру

від Стожари

В Україну приїхав президент Німеччини, щоб взяти участь у пам’ятному заході в Бабиному Яру.

Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр прибув до України. Про це повідомляє посольство Німеччини в Україні у Twitter.

Пресслужба німецького посольства повідомила, що спочатку він відвідає Корюківку, щоб вшанувати пам’ять жертв масового вбивства мирних мешканців у відповідь на дії радянських партизанів у 1943 році.

Штайнмаєр уже відвідав Корюківку на Чернігівщині, де вшанував пам’ять жертв Корюківської трагедії 1943 року.

“Те, що сьогодні тут зібралося так багато людей, для мене це є свідченням того, що вшанування пам’яті жертв Корюківської трагедії 1943 року тут є важливим”, – сказав Штайнмаєр після покладання квітів до пам’ятника, присвяченого тій трагічній події.

Опісля він оглянув відповідну експозицію місцевого історичного музею.

У пресслужбі Чернігівської ОДА повідомили, що у програмі перебування Штайнмаєра в Корюківці – відвідування місця перепоховання жертв трагедії в урочищі “Гай”, де планується спорудження Меморіалу на честь розстріляних і спалених мирних жителів України під час Другої світової війни, та спілкування з учнями місцевих шкіл, вчителями та молоддю в актовій залі Корюківської ЗОШ № 1.

Нагадаємо, під час Другої світової війни німецько-окупаційні війська, які зайняли Київ, використовували урочище Бабин Яр у північно-західній частині міста як місце масових розстрілів цивільного населення, головним чином євреїв. 29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення було зобов’язане з’явитися до Бабиного Яру. Людей групами проводили через пропускний пункт, після чого заганяли на край яру і розстрілювали. Цього та наступного дня жертвами розправи стала 33 771 особа.

Масові вбивства в урочищі тривали до самого відходу окупантів із Києва. За офіційними даними, там розстріляли майже 100 тисяч людей.

Спалення Корюківки разом з усіма її жителями (майже 7 тис. осіб) відбулося 1-2 і 9 березня 1943 року. У матеріалах Нюрнберзького процесу цю трагедію визначено як наймасовіше знищення місцевого населення на окупованих територіях за весь період Другої світової війни. Більшість убитих – діти, жінки та люди похилого віку.

Раніше ми повідомляли, що Історики встановили імена 159 нацистів, причетних до вбивств євреїв у Бабиному Яру

Схожі публікації

Залишити коментар