У Пекіні пройшли «Дні українського кіно»

від Стожари

У п’яти престижних кінотеатрах столиці Китаю в рамках ХІ-го Пекінського міжнародного кінофестиваля проходили «Дні українського кіно». Покази української кінокласики у п’яти престижних кінотеатрах Пекіна розпочалися у середу, 22 вересня, і тривали до 30 вересня.

Церемонія відкриття «Тижня українського кіно» відбулася 22 вересня 2021 р. у пекінському кінотеатрі «Huaxia Cinemas».

Свято українського кінематографу розпочалося з показу фільму «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова.

Протягом тижня китайські глядачі мали змогу подивитися відомі українські фільми «Камінний хрест» (реж. Леонід Осика), «Вечір на Івана Купала» та «Білий птах з чорною ознакою» (реж. Юрій Іллєнко).

Виступаючи на церемонії відкриття «Тижня українського кіно», Тимчасовий повірений у справах України в КНР Жанна Лещинська наголосила на важливості міжкультурного діалогу для розвитку українсько-китайських двосторонніх відносин, 30-ту річницю встановлення яких країни відзначатимуть наступного року.

Як повідомив китайський урядовий інформаційний інтернет-центр China.org, перша леді України Олена Зеленська взяла участь у відкритті фестивалю:

“Серед почесних гостей фестивалю були міністр культури і спорту Греції Ліна Мендоні та перша леді України Олена Зеленська, які виступили з промовою через відеозв’язок під час церемонії відкриття”, – ідеться в повідомленні.

“Я вірю, що індустрія кіно і телебачення відкриє нову главу в китайсько-українській співпраці… Пекінський міжнародний кінофестиваль стане не лише чудовим прикладом всебічного обміну ідеями між кінематографістами й іншими секторами двох країн, а й важливою платформою для культурної співпраці між Китаєм і Україною”, – цитує China.org промову Зеленської.

Учасників заходу також привітали Голова Державного агентства України з питань кіно Марина Кудерчук та Голова Національної спілки кінематографістів України, Генеральний директор Національної кіностудії ім. Довженка, кінорежисер Олесь Янчук, а також заступник Генерального секретаря Оргкомітету ХІ Пекінського міжнародного кінофестивалю Бянь Цзянь.

Схожі публікації

Залишити коментар