З’явились нові факти про фальсифікації у справі щодо смерті Володимира Івасюка

від Комарі Альберт

Поновлене через багато років слідство у справі загибелі відомого українського композитора Володимира Івасюка, автора “Червоної рути” та ще понад 100 популярних пісень, дійшло до висновку, що він не вчиняв самогубство.

Про це у вересні заявив у ток-шоу “Право на владу” Микола Голомша, який займав посаду першого заступника генерального прокурора у 2014 році.

За його словами, коли цю давню справу підняли, то виявили чимало підтасовок.

“Навіть фальсифікація доказів лікування (Володимир Івасюк проходив лікування у психіатричній клініці, що дало підстави радянським слідчим стверджувати, буцімто він скоїв суїцид, перебуваючи в депресивному стані) була досить похабною. Симптоматика була одна – ліки інші”, – зауважив прокурор.

Також Голомша стверджує, що повторне слідство встановило дійсні обставини його смерті. “Ми встановили, що його було повішено мертвим”, – сказав він.

Нагадаємо, легенда української музики ХХ століття Володимир Івасюк народився 4 березня 1949 року у Кіцмані на Буковині в сім’ї вчителів Михайла та Софії Івасюків.

24 квітня 1979 року у Львові зник Володимир Івасюк… Більше його живим ніхто не бачив. 18 травня тіло Володимира Івасюка знайшли у військовій зоні Брюховицького лісу підвішеним. На тілі було виявлено ознаки катувань. Похорон композитора на Личаківському кладовищі у Львові перетворився на багатотисячну демонстрацію під пильним наглядом КДБ.

Правоохоронці протрактували загибель Івасюка як самогубство, хоча громадськість була переконана в іншому: композитора знищило КДБ за надмірну популярність української пісні, до якої він безпосередньо доклався.

Протягом 11 років родині композитора не давали дозволу на встановлення надгробного пам’ятника — ескізи не схвалив особисто перший секретар обкому Добрик. Батькам “порадили” обмежитися могильним каменем. Вони натомість встановили тимчасовий дерев’яний хрест. Його тричі підпалювали невідомі “доброзичливці”, а обгорілі дошки розкидали по цвинтарю.

Тільки 1990 року на могилі постала бронзова композиція: молодий Володимир Івасюк поряд із роялем.

Архіви цієї справи, що зберігаються в Москві, дотепер не відкривають, посилаючись на гриф «таємно».

Сьогодні, іменем Володимира Івасюка названо вулиці в обласних центрах: Києві, Львові, Івано-Франківську, Чернівцях, Сумах, Дніпрі, Кропивницькому та в десятку інших міст і містечок України. В його честь реалізовано велику кількість музичних проектів. Найвідоміший український фестиваль «Червона Рута» стартував у вересні 1989 року в Чернівцях. У Львові відкрито пам’ятник композитору. А у 2009 році Володимиру Івасюку посмертно присвоєно звання Героя України.

Схожі публікації

Залишити коментар