США, ЄС та Велика Британія не визнають російські вибори в окупованому Криму

від Стожари

США, Європейський Союз та Велика Британія засудили проведення виборів до Держдуми Росії на території тимчасово окупованого Криму та заявили, що не визнаватимуть їх.

Про це повідомили у Держдепі США, Європейській Раді та Міністерстві закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії (FCDO).

Зокрема, у заяві Високого представника від імені ЄС йдеться, що ЄС розчарований рішенням Росії обмежити розмір і формат міжнародної місії ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за виборами.

“ЄС бере до уваги дані незалежних і надійних джерел, які повідомляли про серйозні порушення”, – йдеться в документі.

Зокрема, перед виборами посилилося переслідування опозиційних політиків, незалежних ЗМІ та журналістів, що призвело до обмеження вибору для російських виборців.

“ЕС не визнає і не визнаватиме незаконну анексію Російською Федерацією Криму та міста Севастополь. Саме тому Євросоюз не визнає так звані вибори, що відбулися в окупованому Кримському півострові”, – йдеться в заяві.

Крім того, рішення Москви залучити до участі у виборах до Державної думи жителів окупованого Донбасу суперечить духу і цілям мінських домовленостей.

У США також наголошують, що не визнають проведення виборів на українській території та підтверджують підтримку територіальної цілісності й суверенітету України.

Окрім того, там вказали, що російські закони щодо «екстремістських організацій», «іноземних агентів» та «небажаних організацій» серйозно обмежили політичний плюралізм і завадили російському народу реалізувати свої громадянські та політичні права.

Також Держдеп США вказав на те, що перед виборами в РФ здійснювалися зусилля щодо маргіналізації незалежних політиків, створювалися перешкоди для спостерігачів ОБСЄ тощо.

Окрім того, вибори на окупованих територіях України засудила Велика Британія. Там підтвердили, що «анексія Криму була незаконною та залишається такою і нині».

Самі ж вибори у Великій Британії назвали «серйозним кроком назад для демократичних свобод» у країні.

Туреччина також відмовилася визнавати російські вибори в окупованому Криму, оскільки підтримує територіальну цілісність України і не визнає незаконну анексію Криму.

“Туреччина як і раніше підтримує територіальну цілісність України і не визнає незаконну анексію Криму. Відповідно, результати виборів до Державної Думи Росії, що відбулися 17-19 вересня 2021 також і в Криму, щодо Криму не мають юридичної сили для Туреччини”, – заявив прессекретар МЗС Туреччини, посол Танжу Білгіч.

У свою чергу Російська Федерація пригрозила Туреччині через невизнання російських виборів, що проходили в окупованому Криму.

Схожі публікації

Залишити коментар