Документальна стрічка про українські ВІА перемогла на Міжнародному кінофестивалі у Болграді

від Кравців Ігор

Документальний фільм «Вусатий Фанк» отримав нагороду «Приз глядацьких симпатій» на міжнародному кінофестивалі ОКО – International Ethnographic Film Festival, який проходив у Болграді.

У фестивалі взяли участь режисери з 73 країн — зокрема з України, США, Франції, Норвегії. Було представлено 60 кінострічок про 42 країни світу – їхню національну культуру та традиції.

«Вусатий фанк» — це стрічка про один з найяскравіших періодів української популярної музики. Мало того, що ансамблі звучали круто, та ще й виглядали як заокеанські зірки. “Смерічка”, “Березень”, “Дзвони”, “Водограй”, “Мрія”, “Світязь”, “Жива вода”, “Візерунки шляхів”, “Арніка” — ці ансамблі збирали стадіони та багатотисячні зали, однак сьогодні їхні пісні майже забуті. Усі співають «Червону руту», але тоді, у 70-ті, подібних пісень було дуже багато.

“Громадянам СРСР немає потреби слухати Джеймса Брауна, Френка Заппу чи Pink Floyd — так вважала партія, – розповідають творці фільму. – Але все змінилося наприкінці 1960-х: за вказівкою політбюро, в Україні почали масово з’являтися ВІА, що мали замінити радянській молоді західні рок-гурти. Та щось пішло не за сценарієм: замість лояльних партії музикантів, влада отримала сучасну та самобутню музичну сцену. Ці музиканти не любили, щоби їхні гурти називали ВІА. Тепер у цієї музики буде нова назва — Вусатий Фанк!”

Автор ідеї та сценарію – Віталій Бардецький, режисер – Олександр Ковш, продюсер – Андрій Границя. Виробництво – студія Т.Т.М., дистриб’ютор – KyivMusicFilm.

Проєкт кінодослідження «Вусатий Фанк» став одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно та отримав 1 млн 722 тис. 970 грн державної фінансової підтримки (100% вартості виробництва фільму).

На екрани кінотеатрів України він вийшов 24 червня. 

Схожі публікації

Залишити коментар