Схеми вишивки сорочок і рушників з різних регіонів України представлять на платформі музею Гончара

від Кравців Ігор

Графічні схеми вишивки традиційних сорочок і рушників, а також крої чоловічих і жіночих сорочок з різних регіонів України у вільному доступі будуть представлені на платформі «Музей Івана Гончара Online».

30 найкращих зразків святкових та обрядових рушників, жіночих та чоловічих сорочок з колекції Музею Івана Гончара  буде викладено у графічних схемах.

Ця вибірка презентує регіональне різноманіття, багатство композицій та вишивальних технік. Кожна зі схем буде містити крій, технічний малюнок, схеми та межі вишивки з її розмірами, рекомендації кольорів ниток для вишивки за DMC палітрою. Завдяки цьому кожен зможете власними руками створювати для себе і для своїх рідних реконструкції традиційних сорочок та рушників.

– Робота з кожним музейним зразком надзвичайно трудомістка. Щоб створити схему для речі, потрібно зробити рахунок, дослідити й зрозуміти, як мислила людина, яка її створила. У кожній схемі є свої завдання, секрети. Наприклад, попри те, що традиційні сорочки мають геометричні узори, майже в кожній з них можна знайти начебто “похибку”, але насправді ця похибка є закономірністю. Так часто трапляється. Але саме завдяки цьому в речі з’являється своя родзинка. Вона не шаблонна, вона може приховувати якусь умовну нерівність. От дивишся на річ і не можеш помітити в ній якесь зміщення. Але саме при цьому вона стає приємна, приваблива та бездоганна, – розповідає про процес створення схем вишивок завідувачка сектору «Тканина та одяг» НЦНК «Музей Івана Гончара» Ганна Кошманенко.

Над створенням кроїв та схема працює велика команда мистецтвознавців, фахівців з традиційної вишивки, кравчинь, конструкторів, дизайнерів, фотографів, імена яких ми обов’язково відкриємо згодом. Невдовзі кожен охочий на платформі «Музей Івана Гончара Online» матиме змогу відтворити для себе дивовижні речі й, таким чином, вивчати, популяризувати, пізнати й полюбити свою спадщину, продовжувати життя традиції.

Проєкт «Музей Івана Гончара Online – це відкрита платформа про українську традиційну культуру» реалізується за співфінансування Український культурний фонд та Zagoriy Foundation.

Схожі публікації

Залишити коментар