Український мільйонер підкорює космос, маючи офіси у Техасі та Дніпрі

від Кравців Ігор

Максим Поляков казково багатий, але він сам не знає наскільки. Компанія Firefly Aerospace, що належить йому з 2017 року, одна з найпотужніших у космічній галузі світу.

Про це пише НВ.

З листопада 2018‑го Firefly Aerospace — партнер NASA в Launch Services Program, програми з доставки мікро- і наносупутників на орбіту Землі, та Місячних програм.

З 2019 року військово-повітряні сили США включили компанію Полякова в партнери для участі в програмі Orbital Services Program-4, що розрахована на дев’ять років. Вона передбачає доставку важливих, подекуди секретних військових супутників на космічну орбіту. Саме зараз небо відкривається для приватних компаній з числівників нечуваної величі.

Поляков з дитинства мріяв підкорити космос, щоправда, тепер відмовляється туди летіти. Натомість запорожець будує в США ракети класу Alpha. Вони призначені для доставки вантажу вагою до 1 тонни як на Місяць, так і до земних орбіт. Наступний крок — ракети класу Beta, вантаж до 7−8 тонн.

– Це вже великі супутники або велике сузір’я супутників, — уточнює підприємець. — Я поки що не бачу приватних компаній, здатних замовляти ракети такого класу. Наразі потрібна Alpha.

3 вересня Поляков здійснив випробувальний запуск ракети, яка хоч і не долетіла до космосу, але стала надважливим етапом у його підкоренні. І тепер Поляков готується до наступного запуску.

Офіс та виробництво Firefly Aerospace розташовані в штаті Техас і українському Дніпрі.

Нагороди та досягнення Максима Полякова

  • 2009 — «Підприємець року» в Шотландії за версією Ernst & Young.
  • 2017 — почесний кавалер FAI за значний внесок у вдосконалення систем управління спортивними подіями та нарахування очок.
  • 2018 — нагороджений національною премією України «Людина Року» за «За вагомий внесок у відродження українського космосу».

Також у 2018 році Cambridge University Press опублікували книгу про підприємців, в тому числі Макса Полякова, які вплинули на становлення економіки в США: Hammer and Silicon: The Soviet Diaspora in the US Innovation Economy — Immigration, Innovation, Institutions, Imprinting, and Identity Paperback.

Схожі публікації

Залишити коментар