Українці Польщі вшанували пам’ять жертв Центрального табору праці «Явожно»

від Стожари

Щороку в другу суботу вересня українська громада в Польщі вшановує пам’ять жертв акції «Вісла», ув’язнених в концтаборі в Явожні.

Цього року, українська громада на чолі з головою Краківського кола Об’єднання українців Польщі Андрієм Олійником і віцеконсул Генерального консульства України у Кракові Ірина Яремчук взяли участь в урочистостях, присвячених вшануванню пам’яті жертв Центрального табору праці «Явожно».

Про це повідомило Генеральне консульство України у Кракові.

Учасниками заходу було покладено квіти до меморіалу та запалено лампадки.

Під час Другої світової війни концтабір в Явожні був філією гітлерівського концтабору Освєнцім-Біркенау. Після закінчення війни у м. Явожно польським урядом було вирішено використати його для українців. За колючим дротом з електричним струмом опинилося біля 4 тисяч українців, серед яких понад 800 жінок і біля десятка дітей, 22 греко-католицьких і 5 православних священиків. Відповідне рішення прийняло Політбюро Польської об’єднаної робітничої партії 23 квітня 1947 р.До табору не потрапляли члени ОУН і УПА, яких, згідно з рішенням Департаменту юстиції Міністерства національної оборони, судив суд Операційної групи «Вісла», а після його розпуску – військові окружні суди. Тільки на смертну кару вони засудили майже 500 цивільних осіб.Внаслідок тортур, знущань і голодування у таборі загинуло не менше 161 осіб. Їх ховали потайки в розташованому поблизу лісі, в нашвидкуруч викопаних між деревами могилах. Місця поховань не позначали, тож важко з’ясувати, де знаходяться усі могили.Концтабір існував до березня 1949 р., коли звільнили більшість в’язнів. Вони отримали спеціальні посвідчення, що начебто були звільнені з арештів. При цьому підписали зобов’язання ніколи навіть не згадувати про Явожно.

Схожі публікації

Залишити коментар