На Буковині створили новий туристичний маршрут

від Комарі Альберт

На Буковині презентували новий туристичний маршрут “Тече Дністер із минулого в майбутнє”. Туристи та жителі краю матимуть змогу ознайомитися із найцікавішими місцями Кадубовецької громади, населені пункти якої розташовані вздовж берегів Дністра.

Маршрут створений головою ГО “Палітра Буковини” Оксаною Лелюк на замовлення Кадубовецької громади. А подальше використання екскурсійного маршруту буде здійснювати туристична агенція “Валіза мандрів”.

Пані Оксана розповідає, що розробка цього маршруту зайняла два місяці. Спочатку вона ознайомилися з літературою про цей край, а згодом спілкувалася з місцевими та відвідала найпривабливіші місця.

“Об’їздивши села цієї громади, мені захотілося підкреслити українськість цього краю. Адже тут було багато читалень, які, нажаль, не збереглися. Це край душевних і працьовитих людей, патріотичний край”, – розповідає Оксана Лелюк.

Додає, що розробляючи маршрут, намагалися показати і релігійні споруди і природні об’єкти.

“Хотілося, щоб туристи мали змогу пройнятися духом місцевого населення. Ми плануємо додати до екскурсії зустріч з чоловіком, що займається виготовленням воскових фігур. Крім цього при в’їзді в Кадубовецьку громаду ми пригощатимемо місцевою випічою”, – каже пані Оксана.

Розпочинається маршрут із Чернівців. Дорогою розповідатимуть про різні періоди життя Буковини та легенду про появу річки Прут.

Перша зупинка – місто Кіцмань. Тут буде можливість відвідати музей Володимира Івасюка, який працює при Кіцманській музичній школі.
У Кіцмані розповідатимуть про життя композитора, показуватимуть його рукописи, фото та інші особисті речі. Учні музичної школи виконуватимуть маловідомі твори Володимира Івасюка.

Наступна зупинка – село Кадубівці. Дорогою екскурсовод розповідатиме історію заснування цього села та легенду про скульптуру Божої Матері при в’їзді.

Ще один цікавий об’єкт – місцева стародавня церква. Дізнаємося про її історію та оглядаємо споруду із середини. Екскурсовод розповість і про старий дуб біля церкви, який побачив немало історій і вистояв тут десятки років.

У старому дерев’яному млині в Кадубівцях виготовляли борошно різних сортів і помолів. І пшеничне, і кукурудзяне, і горохове. В свята біля млину рядами стояли вози і збиралося чимало людей, щоб придбати муку.

Колишній працівник млина розповідає технологію виготовлення борошна. Зазначає, що обладнання навіть зараз готове для роботи. Показує всі три поверхи споруди та ділиться згадками про багаторічну роботу в млині.

Після цього проїздом відбудеться огляд села Чуньків, де вам покажуть стару церкву.

Вирушаємо до одного із найдавніших сіл України – Василева, перша згадка про яке датується 1230 роком. В минулому воно було великим торговельно-ремісничим центром Галицько-Волинського князівства. На пристані зупинялися торговці, які пливли кораблями річкою Дністер. В ті роки населення міста складало 15 тисяч людей.

В селі знаходиться музей, де зібрані експонати різних часів, знайдені під час археологічних розкопок у Василеві. Екскурсоводка розповідає, що раніше, в 1974 році, в селі функціонував музей на 4 великі зали. Там знаходилися сотні цінних археологічних знахідок. Однак, коли в приміщенні вирішили облаштувати філіал заводу “Гравітон”, всі речі просто викинули на вулицю. Багато з них пропало. Те що лишилося, розмістили в іншій будівлі, де зараз і функціонує музей.

Тут можна побачити стародавні знаряддя праці, предмети побуту, давньоруську кераміку, знаряддя для ткання, давній посуд, картини та багато інших археологічних знахідок.

Проїздом через село Кулівці вирушаємо до Репужинців. Тут на вас очікуватиме місцевий пасічник. Чоловік проведе невелику екскурсію своєю пасікою, покаже будиночки, де можна спробувати сон на вуликах і навіть відкриє один із них.

Остання зупинка – село Хрещатик. Спочатку – до Іоанно-Богословського чоловічого монастиря, спуск до печер, звідки і розпочалося будівництво храму та куштування води з джерела.

Є там також і колонка, де місцеві жителі набирають воду. Вона була встановлена ще за австрійський часів.

Після цього майстрині із села проведуть майстер-клас із вінкоплетіння, співатимуть народних пісень та розповідатимуть про свій багаторічний досвід у цій справі.

Завершується екскурсія оглядовим майданчиком на Заліщики та Дністер.

Схожі публікації

Залишити коментар