Зачарована скеля, якій виповнилося 45 млн років

від Комарі Альберт

Пам’ятка природи, яка належить до сотні чудес природи України, знаходиться в селі Усть-Путила на Буковині, в буковинській частині Карпатського регіону.

Побачити її можна, проїжджаючи машиною чи автобусом вздовж центральної дороги. Це – скеля, що має кілька назв — Зачарована Скеля, Кам’яна Багачка, Закам’яніла Багачка. В давні часи австрійські колоністи називали цю скелю Єпископ, бо її вершина нагадувала їм єпископську корону.

– Кам’яна Багачка, відшліфована вітрами й дощами кам’яна споруда, височіє над правим берегом річки Путилки. Вона притягує туристів своєю суворістю й величністю, а місцевим жителям нагадує давню легенду, згідно якої в незапам’ятні часи трапилася на цьому місці дивовижна історія, – розповідає дослідник-краєзнавець Михайло Григоряк. – Дуже багата, але жадібна і жорстока поміщиця відмовила в шматку хліба бідній і немічній старій жінці і, вирішивши ще й познущатися над нещасною, кинула в неї камінь. Дивуючись злості й жорстокості поміщиці, жебрачка гнівно сказала: “А бодай би ти сама скаменіла!”. І в ту ж мить багачка обернулася в скелю.

“Скеля являє собою геологічну споруду з відносною висотою 25 метрів (максимальною — майже 30 метрів), шириною в основі до 12 метрів, – продовжує Михайло Григоряк. – Вона має пірамідальну форму і нагадує постать людини, а точніше — суворої жінки. Ця споруда — рідкісний випадок форми вивітрювання і утворилася вона внаслідок вітрової ерозії пісковиків приблизно 45 мільйонів років тому”.

Для тих, хто подорожує Карпатами, дуже радимо відвідати цю живописну місцину, оскільки ця частина Карпат суттєво відрізняється ландшафтом від Франківщини чи Закарпаття – того, до чого звикли численні подорожувальники.

Схожі публікації

Залишити коментар