У Токіо триває велика виставка Петриківського розпису, у якій візьмуть участь близько 10 тисяч людей

від Кравців Ігор

За сприяння Посольства України в Японії в Національному артцентрі в Токіо в рамках 105-ї експозиції Всеяпонської асоціації митців «NIKA» відкрито виставку Петриківського розпису. На ній представлено понад 60 робіт провідних українських майстрів. Серед них  Галина Назаренко, Олександр Опарій та Олена Ярмолюк.

Під час заходу відвідувачі мають нагоду побачити українське традиційне вбрання на етнофотографіях Анни Сенік, пише «День».

Посол України в Японії Сергій Корсунський наголосив:

– Посольство організувало низку заходів на честь 30-ї річниці незалежності України, а саме підготувало телепередачу про культуру та кулінарію України, яку 21 серпня показали на японському телебаченні, в провідному японському виданні «The Japan Times» було опубліковано статтю про економічну привабливість нашої держави, а 24 серпня запроваджено україномовні туристичні мапи в одній з найбільших відомих пам’яток Японії — замку Хімеджі. Ми також надзвичайно раді, що змогли реалізувати наймасштабнішу виставку Петриківського розпису в Японії в традиційному режимі офлайн та ще й в такому відомому музеї.

Учасниця виставки Олена Ярмолюк нагадала, що Петриківський розпис є автентичним мистецтвом України, який пройшов шлях розвитку від настінного розпису в українській селянській хаті до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Олександр Опарій вважає, що це мистецтво вільної людини, яке водночас є глибоко символічним. Галина Назаренко, яка вже побувала в Японії в 2019 році з майстер-класами, організованими в Токіо під егідою Посольства України в Японії, зазначає:

– Це дуже важлива виставка, адже це перший захід такого масштабу в історії українсько-японських культурних відносин. Саме завдяки таким подіям ми пропагуємо українську культуру у світі. Щиро вдячна за ідею і втілення цієї виставки Посольству України в Японії та другому секретарю Віолетті Удовік. Завдяки праці наших дипломатів ця виставка відбулася.

Захід проходитиме до 13 вересня в Національному артцентрі Токіо. Очікується, що в ньому візьмуть участь понад 10 тисяч осіб.

Схожі публікації

Залишити коментар