Українське подружжя відкрило у Празі “Борщарню”. Перші відвідувачі у захваті

від Кравців Ігор

У Празі 3 вересня  поблизу однієї із станцій метро відкрився колоритний заклад «The Борщ», де подають українські страви, розповідають, чий борщ насправді. На вивісці також є друга назва – «Українська полевкарня» («полевка» чеською – суп).

Відкрити «Борщарню» вирішили волонтер Алекс Мартинов і викладачка Таша Бас з Кропивницького. За кілька років у Празі вони обросли багатьма друзями, та за однією річчю сумують досі:

– Нам не вистачає тієї їжі, яку ми хочемо, за якою ми скучили. Її тут просто немає, і ми, і наші друзі – ми сумуємо за нею.

Українці в Чехії – найбільша з етнічних громад. І, за словами подружжя, приміром, у Празі практично немає місць, де можна скуштувати справжнього домашнього борщу і поспілкуватися з українцями.

– Відвідав учора, у день фактичного відкриття, кнайпу The Borsch на Виноградах. “Українська супарня” – вказано на вивісці, – каже один із перших відвідувачів журналіст Олекса Лівінський. – У меню – борщ червоний і зелений, голубці, сирники – словом, типові страви наших “пузатих хат”. Їх не знайти у сотнях празьких корчм. Українських кнайп у Празі, та й в усій Чехії, мабуть, лише кілька, і навіть не всі себе декларують українськими. І тут ось що цікаво. Скільки вже років, точніш десятиліть, українська громада в Чехії є чи не найбільшою. У ЗМІ про Україну й українців говорять ледь не щодня. Але ніяких регулярно відчинених українських закладів харчування тут майже нема. Причому за багато років тут вже з’явилися заможні українці, які збагатилися на мігрантах (їх ще називають “клієнтами”). Вони б могли собі дозволити відкрити крамницю чи ресторан, навіть малоприбутковий, але щоб він тримався довго, роками. Були поодинокі спроби, але й ті чомусь швидко закривалися. Українці свого соромилися. Але тут приїжджає молодь, яка вірить у своє. Вкладає, збирає у друзів, мабуть і позичає щось. І ковід з бюрократією їм не перешкода. І відкриває українську кнайпу у Празі, поруч зі станцією метро. Взяли і зробили те, чого не наважились зробити десятки тисяч чеських українців раніше.

До слова, цьогоріч український борщ потрапив до списку з двадцяти найсмачніших супів у світі. Автором переліку є американське видання CNN.

Схожі публікації

Залишити коментар