У США засуджують масові затримання і викрадення кримськотатарських активістів російськими окупантами

від Кравців Ігор

Сполучені Штати засудили масові затримання кримськотатарських активістів російськими окупантами у Криму і вимагають негайно всіх звільнити. Про це йдеться в повідомленні посольства США у Києві.

“Ми засуджуємо арешт Федеральною службою безпеки Росії Нарімана Джеляла та інших кримськотатарських активістів. Росія має негайно звільнити цих активістів та всіх українських політв’язнів, яких вона утримує, і припинити політичні переслідування в Україні. Крим — це Україна”, — йдеться у дописі посольства.

Упродовж 3 та 4 вересня в анексованому Росією Криму російські силовики викрали першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялаі ще чотирьох кримських татар — Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова та Ельдара Одаманова. Їхнє місцезнаходження невідоме.

У МЗС України закликали міжнародну спільноту рішуче засудити такі протиправні дії держави-окупанта, посилити тиск на Росію “задля припинення нею грубих порушень прав людини на території тимчасово окупованої нею Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, продовжити активний захист прав та свобод мешканців Кримського півострова, зокрема у межах “Кримської платформи”.

У цьому заклику до посилення можливих санкцій проти РФ до МЗС доєдналась омбудсмен Людмила Денісова.

Прокуратура АРК і Севастополя повідомила про відкриття кримінальних проваджень у зв’язку з обшуками і затриманнями в окупованому Росією Криму.

Схожі публікації

Залишити коментар