Дружбі кінець. У Києві демонтували пам’ятник на честь дружби з Москвою

від Стожари

У столиці демонтовано пам’ятний знак на честь дружби Києва та Москви, який знаходився у сквері по вулиці Маршала Якубовського, 8.

Комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень Голосіївського району, на балансі якого знаходився монумент, виконало рішення Київської міської ради від 08 липня 2021 року.

Про це повідомила депутатка Київської міської ради Аліна Михайлова.

«Цього шматка граніту в Києві вже немає. І це наша з вами перемога. Наразі пам‘ятник зберігається в Голосіївській РДА та має стати експонатом майбутнього музею тоталітаризму», — додала Аліна Михайлова.

Нагадаємо, що пам’ятник на честь дружби Києва та Москви було встановлено у серпні 2001 року. Тоді Голосіївський район називався Московським. У 2015 році активісти розмалювали монумент у синьо-жовті кольори. У 2019 році кияни навіть подавали петицію з проханням демонтувати цей монумент, але вона не набрала необхідної кількості голосів. У липні 2021 року Київська міська рада через численні звернення мешканців столиці прийняла рішення про демонтаж монумента.

«Держава-агресор загрожує збереженню суверенітету України, всупереч мирним угодам. У результаті пам’ятні знаки на честь дружби втратили свій сенс і викликають значний суспільний резонанс», — заявив тоді заступник міського голови — секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко.

Нагадаємо також, що Український інститут національної пам’яті склав список з 26 об’єктів Києва, які ще треба декомунізувати. У ньому значаться: герб СРСР на щиті скульптури Батьківщина-мати, кінний пам’ятник Щорсу на бульварі Шевченка, скульптури робітників під Аркою дружби народів і бюст Леніна на станції метро «Театральна».

Зокрема, питання про демонтаж герба СРСР зі щита скульптури Батьківщина-мати обговорюється з 2015 року, але поки залишається на рівні обговорень.

Також монумент під Аркою дружби народів у вигляді скульптурної композиції двох робочих з гербом СРСР викликає подив у киян і громадських активістів. Він не відповідає історичній дійсності і є частиною радянської ідеології. Але коли його демонтують, поки що невідомо.

Схожі публікації