Хто зі світових лідерів приїде на саміт Кримської платформи

від Стожари

Участь в інавгураційному саміті Кримської платформи, який відбудеться у Києві 23 серпня, візьмуть участь 44 держави. 14 з них будуть представлені на рівні президентів та голів урядів, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«23 серпня засновниками Кримської платформи стануть 44 держави і міжнародні організації, у тому числі 14 глав держав, урядів і Європейського Союзу», – сказав Кулеба під час онлайн-брифінгу.

Зокрема, на рівні президентів будуть представлені Латвія, Литва, Естонія, Польща, Словаччина, Угорщина, Молдова, Словенія, Фінляндія. Також у Кримській платформі візьме участь президент Європейської ради.

На рівні прем’єр-міністрів будуть представлені Румунія, Грузія, Хорватія, Швеція.

Дві держави – Швейцарія та Чеська Республіка – представлятимуть глави парламентів.

На рівні міністрів закордонних справ у саміті візьмуть участь 14 держав: Туреччина, Франція, Німеччина, Іспанія, Італія, Бельгія, Австрія, Нідерланди, Люксембург, Ірландія, Данія, Болгарія, Чорногорія, Північна Македонія.

Від Британії та Португалії будуть міністри оборони, США представлятиме міністр транспорту, який є особистим посланником президента Джо Байдена.

Читайте також: Українці Португалії закликали прем’єр-міністра країни взяти участь в інавгурації Кримської платформи

Норвегію представлятиме державний секретар МЗС.

Європейську комісію представлятиме віцепрезидент Валдіс Домбровскіс, НАТО – заступник генерального секретаря, Рада Європи і ГУАМ будуть представлені на рівні генерального секретаря.

Сім держав – Нова Зеландія, Мальта, Японія, Австралія, Кіпр, Канада та Греція – будуть представлені на рівні послів.

«Отже, загалом 44 іноземні делегації, разом з Україною – 45 учасників. Я хочу наголосити, що незалежно від рівня представленості ці країни стають засновниками Кримської платформи як держави», – акцентував глава МЗС України.

Він також зазначив, що Кримська платформа уже перевищила усі попередні міжнародні заходи України за кількістю представлених на її саміті делегацій високого рівня.

«Такого міжнародного заходу Україна ніколи ще не приймала», – зауважив Кулеба.

Читайте також: Росія агресивно сприймає “Кримську платформу” і вимагає від інших країн відмовитися від участі в саміті, – Кулеба

Як повідомляється, серед стратегічних партнерів України відмовився надіслати представників Азербайджан, який має гарні стосунки з Україною. Що стало одним з головних розчарувань для Києва.

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю кримським журналістам заявив, що Кримська платформа буде першим майданчиком, який “буде працювати не раз на рік, а щодня в офісі Кримської платформи”.

“Поки що Крим виглядає, як авіаносець. Сьогодні це мілітаризований півострів, і виглядає це, як авіаносець Російської Федерації зі щоденним збільшенням озброєння, зменшенням корінного населення, зменшенням привабливості – природної, екологічної, туристичної, будь-якої”, – зазначив він.

На думку Зеленського, для зміни ситуації треба “щодня бити в дзвони” і домагатися присутності Криму у світовому порядку денному.

Читайте також: Президент Володимир Зеленський вважає, що Крим звільниться від окупації, і всі його жителі повернуться додому – питання тільки часу.

Кримська платформа діятиме постійно, аж до повернення Криму до складу України. Перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова називає платформу “консультативно-комунікаційним механізмом” за участі дипломатів, політиків, громадських активістів.

Ініціатори також вважають, що учасники Кримської платформи мають змусити Росію сісти за стіл переговорів для обговорення мирного процесу деокупації.

Еміне Джапарова каже про п’ять пріоритетних напрямів України на цьому шляху:

  • консолідація міжнародної політики невизнання будь-якої зміни статусу Криму;
  • посилення санкцій проти Росії;
  • захист прав людини і міжнародного гуманітарного права, відновлення прав корінного кримськотатарського народу;
  • безпека в Азово-Чорноморському регіоні та за його межами;
  • подолання екологічних та економічних наслідків окупації.

Окрім того, ініціатори кажуть про особливу увагу питанню кримських політв’язнів на “окупованому півострові”.

Схожі публікації

Залишити коментар