Турнір пам’яті видатного українського футболіста Андрія Гусіна ввосьме провели в Путилі

від Комарі Альберт

На Путильщині цього року вже ввосьме було проведено традиційний щорічний Турнір з футболу пам’яті видатного українського футболіста Андрія Гусіна. І саме цього року він протягом усіх трьох днів – а події на турнірі-2021 відбувалися не два дні, як зазвичай, а три !!!) – став справжнім великим святом футболу не тільки для Путили, не тільки для Буковини, а й для всього карпатського регіону, адже участь у ньому приймали також команди з Івано-Франківської області!

Рекордною цього разу стала й кількість команд-учасниць різних вікових категорій – від юнаків до аматорів і ветеранів. На поле стадіону «Карпати» імені Андрія Гусіна в Путилі у 2021 році вийшло 20 команд, які зіграли між собою в суботу й неділю 24 матчі!

Окрім цього, протягом усього першого дня Турніру, на путильському стадіоні відбулися відкриті уроки футболу під назвою «Фестиваль чемпіонів», ініційовані Української Асоціацією Футболу та Асоціацією футболу Чернівецької області, а в суботу, перед початком змагальної програми турніру, організатори провели «Солодкий Кубок» між юними шанувальниками футболу Путильщини.

Кожного року формула турніру і подій на ньому змінюється, змінюються і учасники змагань, але з кожним новим Турніром пам’яті Андрія Гусіна додається безліч цікавих «родзинок», які нікого не залишають байдужими, і в цьому велика заслуга керівництва Асоціації футболу Чернівецької області, яке не тільки постійно докладає максимум зусиль для проведення традиційного турніру в Путилі, звідки родом самий Андрій Гусін, а й намагається підвищувати його рівень.

Звичайно, протягом усього тривання турніру порадувала й погода в Путилі, яка теж традиційно побалувала учасників і вболівальників сонцем і теплом. Тому й людей на трибунах стадіону було багатенько і навряд чи вони пожалкували, що відвідали цей щорічний спортивний фестиваль, багатий цікавими подіями, голами й позитивними емоціями.

Особливу увагу в суспільстві викликала подія, яка отримала назву «Фестиваль Чемпіонів «Відкриті уроки футболу». Проект здійснювався в рамках діяльності зі співпраці між громадянським суспільством і громадським сектором задля миру, соціальної інтеграції та захисту дітей в Україні, що фінансується Європейським Союзом.

Основними виконавцями в реалізації проєкту виступили Асоціація крос-культурних проєктів з Данії, Українська асоціація футболу, Всеукраїнська Фундація «Захист прав дітей», організація «StreetFootballWorld» з Німеччини в партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Національною поліцією України.

Від Буковини до проведення цього заходу долучилася Асоціація футболу Чернівецької області, яка забезпечила підготовку уроків футболу у відповідних рамках і за відповідними правилами. АФЧО вже має великий та позитивний досвід із проведення подібних проектів в інших районах Чернівецької області, тому захід пройшов, як і зазвичай, на дуже високому організаційному рівні.

Кординатором проекту від Української асоціації футболу був Євген Столітенко, від АФЧО відкриті уроки футболу координував виконавчий директор АФЧО Олександр Плахов.

Також до проведення проекту в Путилі традиційно доєдналися  батьки Андрія Гусіна.

Учасниками проєкту Фестиваль Чемпіонів «Відкриті уроки футболу»  в Путилі стали сто дітей загальноосвітніх закладів Путильщини, батьки та викладачі фізкультури Путильської громади. Серед них – учні та вихованці Путильських школи, гімназії і ДЮСШ, навчальних закладів з Розтоків, Киселиць, Сергіїв, Дихтинця, Усть-Путили, Петрашів і Конятина.

Зауважимо, що однією з головних умов проведення відкритих уроків футболу в рамках цього проекту є наявність у командах-учасницях 40-ка відсотків дівчат: тобто, команди навчальних закладів складалися з шести хлопців і чотирьох дівчат.

За інформацією організаторів від Путильщини свято  футболу розпочалося з динамічної розминки. Потім 13 волонтерів проекту — вчителі з фізичного виховання і тренери з футболу – провели  для дітей різноманітні розважальні футбольні ігри, змагання, конкурси та інші спортивні заходи за принципом «Футбол для всіх».

Футбольне поле розділили на сектори, у кожному з яких працював тренер-волонтер. Вони ділилися з дітьми секретами футболу, знайомили їх із вправами, які допомагають розвинути влучність, швидкість та витривалість. Опікувалися дітьми не лише вчителі та тренери, а й представники поліції та шкільні психологи.

Також під час втілення проекту на стадіоні «Карпати» можливості своєї спеціальної техніки продемонструвала Вижницька  поліція, чим викликала зацікавленість і захват дітей.

Усі  учасники свята отримали на пам’ять футболки із символікою проєкту,   дипломи за участь, а також солодкі подарунки, а школи-учасниці — спортивний інвентар (шість футбольних м ячів + від родини Гусіних ще 5 футбольних м’ячів.

Путильська ДЮСШ отримала від керівництва проекту в користування сітки на ворота, манішки, обручі, конуси, фішки й канати. Вчителі фізичної культури й волонтери стали власниками спортивних костюмів та численних позитивних емоцій і вражень.

Завершився Фестиваль Чемпіонів «Відкриті уроки футболу» вже наступного дня, 7 серпня «Солодким кубком», де всіх учасників було нагороджено солодощами і фруктами. По закінченню свята учасники й організатори зробили традиційне спільне фото.

Схожі публікації

Залишити коментар