У Росії знову намагаються приписати український борщ російській культурі

від Стожари

У РФ знову намагаються приписати борщ російській культурі. Так, у російському Курську відкрили пам’ятник борщу. Скульптура складається з овочів “борщового набору”, але до овочів не “додали” м’ясо. Представники української діаспори назвали скульптуру знущанням.

9 серпня, у російському Курську відкрили “позолочений” пам’ятник овочам, з яких варять борщ – найулюбленішої їжі місцевих художників. Пам’ятник являє собою звалені в купу позолочені овочі для борщу — з натяком на різке подорожчання в Росії картоплі, капусти, буряка і моркви. М’ясо в комплекті відсутнє — з тих самих міркувань.

Підпис під скульптурою, яка присвячена борщу 

“Яке життя – такий і борщовий набір. Не до м’яса нині”, — пояснив автор скульптури Олег Радін у коментарі місцевим журналістам.

Співголова об’єднання «Українці Москви» Віктор Гіржов вважає, що пам’ятник виглядає як знущання. «Нагадує знущання. Це все одно, що в Україні зараз поставити пам’ятник кокошнику. Ось дві труни аби поставити в кольорах російського й українського прапорів — це було б реалістично. Ось це реальна картина сьогоднішніх відносин між Україною і Росією», — заявив Гіржов.

Нагадаємо, у цьому році Україна подала на реєстрацію в ЮНЕСКО «культуру приготування борщу». Було проведено збір рецептів борщу з різних куточків України. А дипломати домоглися від ресторанних путівників вказувати борщ як українську страву.

Читайте також: Страва з українською душею: Як українські дипломати доводили у США справжнє походження борщу

Міністр культури Олександр Ткаченко вважає, що Росія намагається привласнити український борщ, оскільки суто російські щі соромно презентувати іноземцям.

Читайте також: Борщ у Голлівуді: як сварилися і спокушали стравою в американському кіно

Схожі публікації