На 90-му році життя помер останній онук українського письменника і поета Івана Франка – Роланд Франко

від Стожари

На 90-му році життя помер останній онук українського письменника і поета Івана Франка – Роланд Франко.

Про це повідомляє пресслужба Міжнародного фонду імені Івана Франка. Причина смерті Роланда Франка, який пішов з життя 11 серпня, наразі не відома.

“З сумом повідомляємо, що 11 серпня, на 90-му році життя обірвалося земне буття останнього онука Івана Франка – Роланда Франка”, – йдеться в повідомленні.

У Міжнародному фонді сумують з приводу смерті засновника і голови правління організації, пам’ять про якого “назавжди залишиться в серцях і тих, кому пощастило з ним працювати, дружити і спілкуватися”.

Дата офіційної церемонії прощання з останнім онуком Івана Франка також поки не повідомляється.

Роланд Франко народився в 1932 році в сім’ї сина Івана Франка – Тараса.

Онук українського письменника навчався на нафтовому факультеті у Львівській політехніці та гірничому факультеті Київського політехнічного інституту. Працював старшим інженером технічного управління Міністерства місцевої паливної промисловості УРСР, пізніше – секретарем науково-технічної ради міністерства.

Більше 30 років віддав роботі в Київському інституті автоматики.

На початку 50-х років Роланда Франка запідозрили в створенні підпільної націоналістичної організації, від арешту і тюремного терміну його врятувало лише ім’я діда. 

З 1993 по 1996 рік Роланд Франко працював в посольстві України у Великобританії на посаді радника з наукових питань.

Саме завдяки клопотанню онука Івана Франка Україна отримала у дарунок від британського МЗС науково-дослідну станцію “Академік Вернадський” в Антарктиці, за що Роланда прозвали “хрещеним батьком української антарктичної станції”.

Схожі публікації

Залишити коментар