Українську діаспору запрошують взяти участь у Міжнародній конференції «Збереження української мови та культури в діаспорі»

від Стожари

Український культурно-освітній центр у Норвегії та Спілка українських освітян діаспори за підтримки Посольства України в Королівстві Норвегія 26 вересня проведуть Міжнародну конференцію «Збереження української мови та культури в діаспорі».

Про це йдеться на сторінці події у Фейсбуці.

Як зазначається, метою циклу конференцій є об’єднання зусиль діаспорних інституцій, українських громад, освітніх закладів, зацікавлених у збереженні та розвитку української мови та культури в закордонні для активної безпосередньої участі в процесі становлення діаспори нового покоління.

Під час конференції розглянуть питання:

  • Як спільними зусиллями перевести суспільний асиміляційний вектор у країнах проживання українців у стабільне інтеграційне русло?
  • Як віднайти для цього дієві важелі, зокрема, потужну мотивацію до вивчення української мови та культури нашою молоддю в закордонні?
  • Як використати та збагатити напрацьовані стратегії минулих поколінь діаспорян?

“Складових-коліщаток тут багато, як великих, так і дрібніших, але тільки злагоджений механізм зможе привести в дію подальший український цивілізаційний поступ у світі”, зазначають організатори.

“На першій конференції циклу ми попросимо мовного омбудсмена розповісти про своє бачення збереження української мови в діаспорі. Світова Координаційна Виховно-Освітня Рада (СКВОР) при Світовому Конґресі Українців (СКУ) поділиться з нашими учасниками своїм багаторічним досвідом з актуальних питань. Поговоримо про участь держави Україна, громадських організацій та мистецьких колективів діаспори в поширенні української мови та культури в світі – що робиться і вдається, а що ще можна зробити? Роль української школи за кордоном у збереженні нашої мови є надзвичайно важливою. Тож як співвідносяться гарантія високого рівня освіти в українських школах вихідного дня та підвищення кваліфікації вчителів у цих школах? На які сталі мотиваційні елементи для учнів українських шкіл за кордоном варто звернути увагу та використати їх при вивченні мови в літньому таборі в Україні? Які перспективи відкривають для молоді діаспори отримання сертифікатів про рівень володіння українською мовою?”, – йдеться у дописі.

Організатори зазначають, що згодом буде опубліковано список запрошених спікерів та повна програма.

Схожі публікації

Залишити коментар