Українці Перу відзначають 200-річчя Незалежності Республіки, яка стала їм домівкою

від Кравців Ігор

Республіка Перу цими днями відзначає велике національне свято – 200-річчя Дня Незалежності. Воно стало особливим і для кількох сотень місцевих українців.

За офіційною статистикою у Перу мешкає понад 200 українців.

Утім, українські активісти в Перу стверджують, що їх щонайменше 500. Більшість з них проживає у столиці Лімі, а також в інших великих містах – Арекіпа, Трухильо, Чіклайо. Частина живе у віддалених гірських районах.

Вважається, що першими етнічними українцями в Перу були 200 кубанських козаків на чолі із генералом Павлишенком, які оселилися там у 1929 році. Після Другої світової війни серед українців країни вже було чимало інтелігентів – викладачів, інженерів. Сьогодні серед українців у Перу переважають жінки, які вийшли заміж за перуанців. Та наразі до Перу приїжджають і чоловіки з України. У цій країні є декілька українських фірм та місцевих компаній, що співпрацюють з Україною, переважно в авіаційній сфері.

У Перу досі немає українських громадських та культурних організацій, шкіл або церков. Найчастіше українці збираються в одному з храмів Ліми та на зустрічах у посольстві (Посольство України працює там з 2003 року) з приводу якихось урочистостей або поминальних заходів.

Під час подій на Майдані група українських активістів провела дві акції для поширення інформації про Україну та Революцію Гідності.

Схожі публікації

Залишити коментар