Дружиною Нобелівського лауреата була чернівчанка Нінон Ауслендер

від Комарі Альберт

Дружиного відомого німецького письменника Германа Гессе була чернівчанка єврейського походження Нінон Ауслендер. Історія кохання цієї родини – справжній взірець для тих, хто хоче побудувати спільне життя на основі всеохоплюючої любові та поваги.

Листування доньки чернівецького адвоката Нінон Ауслендер і відомого письменника Германа Гессе тривало понад 15 років. Вони одружилися, коли йому було 50, а їй – 32.

Ця історія кохання почалася тоді, коли Нінон було лише 14. Юна чернівецька дівчина із захопленням прочитала один із романів письменника Германа Гессе і написала йому листа. Він відповів. Це листування тривало 15 років.

“Одного разу в його життя ввійшла Нінон, донька адвоката Ауслендера з Черновіц” – пише французька дослідниця творчості Гессе Жаклін Сенес у біографічній книзі “Життя мага”. І ще: “Його скорили її шарм, багатство внутрішнього світу, її уміння забувати самітність у виснажливій роботі й наповняти своє життя змістом”.

На деякий час їхні шляхи розійшлися. Нінон поїхала у Відень і Париж, де вивчала історію мистецтва, археологію, медицину. Невдало вийшла заміж за австрійського художника. Гессе був уже двічі одружений. Вони вперше зустрілися у 1922 році, вдруге – у 1927-му, щоби більше не розлучатися.

Гессе незабаром мало виповнитися 50, Нінон – 32. На портреті часів їхньої зустрічі в неї великі губи, ясні риси обличчя з гладкою шкірою, коротке чорне волосся. Він порівнює її з джерелом, з якого п’є щодня.

Читайте також: 18 липня, виповнилося 83 роки єдиному лауреату Нобелівської премії, який народився на території сучасної України – Роалду Гоффману.

“Я зустрічав і любив Нінон на прізвисько Іноземка, темно дивилися її очі з-під темного волосся, вона ревнувала мене до Фатме, принцеси мого сновидіння, але, можливо, що вона й була Фатме, сама цього не знаючи”, – писав Гессе у своїй книзі “Паломництво у країну Сходу”.

Вони живуть удвох у чудовій віллі над озером. Вона обставила за своїм смаком усі кімнати й кухню, перетворивши їхню домівку на затишне “гніздечко”. Він пише свій знаменитий роман “Гра в бісер”. Він обіймає її за талію, і вони разом обходять свої володіння… “Важливо одне, – шепоче він, – що вона складає єдність із тим, для чого я живу, з областю мрії та творення в моїй душі”.

Читайте також: Історія про те, як родина українців врятувала життя майбутньому лауреату Нобелівської премії. Відео

Вони були щасливі майже 35 років. Він присвячував їй вірші: “Кохання твоє породжує в моїй душі почуття доброти. Ти ведеш мене крізь темряву, де чекає моя зірка. Своїм коханням кличеш до солодкої серцевини буття”.

Нінон була не лише дружиною лауреата Нобелівської премії, а й відомою німецькою поетесою, мистецтвознавцем, літературним критиком. Після смерті Германа Гессе вона стала розпорядницею його літературного спадку.

Сім’я адвоката Якоба Ауслендера проживала у Чернівцях на нинішній вулиці Доброго в будинку № 13. Якоб Ауслендер помер на початку 1919 року і похований у Садгорі на єврейському цвинтарі. Нінон востаннє навідувалася до Чернівців у 1928 році, де продала тоді родинний будинок.

А чи знаєте, що багато буковинців покинули рідну землю протягом останніх століть. Полишивши родинні гнізда, вони розправили крила й злетіли в обійми світу. Вони, окрилені талантом, зробили все, щоби культурне, наукове, політичне повітря сповнилося новаторським, революційним, оригінальним, непересічним ароматом. Ці люди, вийшли з буковинських осель, аби завоювати славу по всьому світі. Хочемо познайомити вас з Чарльзом Бліссом – чернівчанином, який хотів навчити світ писати єдиним письмом.

Портал української діаспори “Стожари” вже публікував надзвичайну історію Роалда Гоффмана – як родина українців врятувала життя майбутньому лауреату Нобелівської премії. Історія Нобелівського лауреата родом із Золочіва викликала неабиякий інтерес читачів. Тож сьогодні ми запрошуємо переглянути інтерв’ю з цією надзвичайно світлою людиною, яка вірить у майбутнє та підтримує Україну, яке було взято завдяки зусиллям Західного наукового центру НАН України: “Я люблю працьовитих, щирих і творчих українців”- Нобелівський лауреат із Золочіва Роалд Гоффман

Роалд Гоффман

Схожі публікації

Залишити коментар