У горах Шотландії знайшли і відреставрували кам’яний герб України

від Комарі Альберт

У Шотландії відновили знайдений у горах величезний тризуб.

Двометрову стелу у високогір’ї встановили у 1949 році звільнені з німецьких таборів військовополонені дивізії “Галичина” та УПА.

Представники української діаспори Шотландії розчистили двометрову стелу із тризубом,  що знайшли кілька років тому у високогір’ї, поблизу міста Дінгвол. 

Кам’яну плиту з зображенням герба у 2019 році знайшли нащадки емігрантів з України, подружжя Богдана і Наталії Настюків. На стелі частково зберігся  напис  “The Ukraine” та рік її створення – 1949-ий.

Читайте також: На Закарпатті встановили рекордно великий дерев’яний тризуб

З’ясувалося, що двометровий тризуб, як пам’ять про рідну землю, встановили колишні українські військовополонені Німеччини, які служили в дивізії “Галичина” та УПА. У 1947-му, після закінчення Другої світової війни, звільнених із німецьких таборів воїнів прихистила Велика Британія. Частина із них опинилася у Шотландії на сільськогосподарських роботах.

“Вони побудували тут свою маленьку Україну”, – каже Богдан Настюк.

Читайте також: У Японії презентували Український Тризуб, написаний у стилі японської каліграфії

Стелу із тризубом очистили від моху, відмили, а біля найближчої дороги  встановили покажчик.

Читайте також: В Україні виготовили найбільший тризуб із гільз

Українці в Шотландії повідомляють, що #UKRTryzubScotland, як його вже назвали, можна знайти за такими координатами: “BRAHAN COTTAGES, пост код IV7 8EE.

А чи знаєте, що у Ватикані заборонена символика інших держав (окрім Ватикану), але у соборі Святого Петра в Римі є так званий вівтар святого Еразма, з боків якого знаходяться мозаїчні зображення святих Володимира і Ольги. Цікавинкою є те, що мозаїчне зображення св. Володимира містить золотий тризуб на синьому фоні. Тож, Україна – єдина держава, чий герб є в соборі Святого Петра в Римі!

Схожі публікації

Залишити коментар