Музей української діаспори запрошує на ювілейну виставку «Катерина Кричевська-Росандіч. Дороги і люди»

від Стожари

До 95-річчя з дня народження видатної української та американської мисткині, Музеї української діаспори запрошує на ювілейну виставку «Катерина Кричевська-Росандіч. Дороги і люди».

Ювілейна виставка «Катерина Кричевська-Росандіч. Дороги і люди» відбудеться 29 липня в Музеї української діаспори.

Як повідомили Порталу української діаспори “Стожари” організатори виставки, експозиція знайомить із творчою лабораторією художниці в контексті її професійного розвитку, мистецьких впливів та доленосних зустрічей. Уперше будуть оприлюднені ранні українські акварелі Катрусі Кричевської 1941-1943 років та графічні роботи її близького друга Георгія Малакова, що розкривають маловідомі сторінки життя в окупованому Києві. Серія ню, європейські пейзажі та урбаністичні американські краєвиди 1950-1960-их років демонструються поруч із акварелями Миколи Кричевського – відомого французького аквареліста, дядька та вчителя мисткині. Дереворити та лінорити Якова Гніздовського допоможуть дослідити культурний контекст, у якому формувалася художниця, а також відкривають цікаву сторінку її  біографії – співпрацю з всесвітньовідомим графіком. У центральній залі музейного простору представлені  найяскравіші краєвиди мисткині, написані  в еміграції та після відвідин Україні в 1993 році. На виставці також  експонуються твори Василя Кричевського (Молодшого), Петра Холодного (Молодшого) та Людмили Морозової.

«З життєвих доріг Катерина Кричевська-Росандіч вийшла людиною світу та самобутньою художницею. Європа сформувала художній смак і стиль мисткині. Америка стала для неї другою батьківщиною, де Кричевська змогла вільно дихати й працювати. Україна ж лишається для художниці духовним якорем й усвідомленим вибором. Успадковане почуття відповідальності перед батьківщиною, а також екзистенційна любов до рідної землі повсякчас рухають помислами її душі», – зауважує кураторка виставки, мистецтвознавиця Оксана Підсуха.

До експозиції увійшли близько 70 робіт із колекцій Музею української діаспори, Національного художнього музею України, зібрання родини Малакових та інших приватних колекцій. 

Виставка здійснюється в рамках міжмузейного проєкту «Катерина Кричевська-Росандіч. Дороги. Straßen. Roads» спільно з Міжнародним благодійним фондом світових українців «Діаспора» за підтримки Українського культурного фонду.

Відкриття виставки «Катерина Кричевська-Росандіч. Дороги і люди» відбудеться 29 липня о 17.00 в Музеї української діаспори, за адресою: м. Київ, вул. Московська, 40-б.  Вхід – вільний. Експозиція доступна для перегляду до 19 вересня 2021 року. Тел. для довідок: 0442806418.

Нагадаємо, до 30-річчя незалежності України у Вільнюсі відкрилася виставка українського художника Богомазова, а в італійському місті Кастель-Гандольфо на мальовничій віллі «Вілла Андреа», яку у 1932 році для потреб УГКЦ придбав митрополит Андрей Шептицький, проходить міжнародна виставка дитячого малюнку «Писанка для Папи», яка є виявом творчості дітей з України, Італії, Португалії та Туреччини.

Схожі публікації

Залишити коментар