В Україні планують запустити ринок віртуальних активів і ввести електронну гривню

від Комарі Альберт

Комітет з питань цифрової трансформації рекомендує Верховній Раді схвалити проєкт закону №3637 про впровадження електронної гривні.

Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВР.

В Україні планують запустити ринок віртуальних активів і ввести цифрову національну валюту – “електронну гривню”. 

Документ пропонує додати до Цивільного кодексу новий розділ про віртуальні активи, замінити термін “обіг віртуальних активів” на “оборот віртуальних активів”. 

Читайте також: Українцям збільшили ліміт для інвестицій за кордон до €200 тис. на рік

Відтак, доповнень до другого читання зазнали положення про компетенцію органів державної влади. Вказано, що співрегулятори галузі матимуть чіткі межі повноважень.

До другого читання проєкту надійшло 493 поправки, з них 189 поправок враховано частково та редакційно. У доопрацюванні документу брали участь представники Міністерства цифрової трансформації та Національного банку.

“За результатами розгляду комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроєкт про віртуальні активи (№3637) у другому читанні та в цілому”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: НБУ ввів в обіг монету, присвячену першому голові ОУН Євгену Коновальцю

Нагадаємо, що ще у 2016 році Національний банк України розпочав дослідницький проєкт для можливого впровадження е-гривні — національної валюти на основі технології блокчейн, яка може дозволити мінімізувати витрати на переведення грошей від одного учасника платіжного ринку України іншому та проводити ці транзакції з практично миттєвою швидкістю.

На початку ж цього року, в рамках міжнародної конференції “Цифрові валюти центральних банків: нові можливості для платежів” начальник відділу інноваційних проєктів Національного банку України (НБУ) Роман Гартінгер повідомив, що в НБУ просунулися значно далі теоретичного дослідження й провели пілотний проєкт із випуску е-гривні. 

Читайте також: Нацбанк випустив пам’ятну монету із зображенням Героя України Василя Сліпака

У рамках пілоту на блокчейн-платформі в обіг випустили обмежений обсяг е-гривні, операції з використанням якої тестувалися робочою групою за участю НБУ, компаній-волонтерів, а також представників Світового банку, котрі надавали консультації з технічної допомоги.

Серед висновків пілотного проєкту, зокрема зазначалося, що впровадження е-гривні “неможливе без значних інвестицій та часу на модернізацію платіжної інфраструктури, а також популяризації е-гривні як нового інструменту для населення з урахуванням уже існуючих звичок споживачів”.

Нещодавно заступник голови НБУ Олексій Шабан розповів, що Україна перебуває в постійному діалозі з цетробанками інших країн стосовно випуску власною цифрової валюти, проте уточнив: “Відповіді на питання про те, коли буде запущена е-гривня, у мене поки немає”.

Читайте також: Хто з українських заробітчан претендує на пенсію за кордоном та як її отримати в Україні на підставі іноземного трудового стажу?

Схожі публікації

Залишити коментар