Процес оформлення Covid-сертифікату відбуватиметься онлайн

від Комарі Альберт

Для отримання сертифіката про вакцинацію проти COVID-19 українцям не треба звертатися в будь-яке відомство – весь процес відбувається в онлайні.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Ярослав Кучер.

“Нікуди бігти не потрібно. Після того, як ви зробили друге щеплення, через деякий час в додатку “Дія” ви можете згенерувати сертифікат. Потрібно зайти та оформити запит на отримання цього сертифіката. І система надасть ваш сертифікат, з яким далі ви зможете подорожувати”, – повідомив Кучер.

Зазначається, що зараз система працює в тестовій версії та видає сертифікат виключно на базі двох щеплень, які мають бути зроблені однією вакциною. У тестовій версії поки що не відбивається варіант, який передбачає, що людина перехворіла на COVID-19 і тому не вакцинувалася.

“Якщо ми говоримо про подорожі, то сертифікат – це просто зручний спосіб довести, що ви вакцинована людина, що підтверджується державою. Це інформація, яка знаходиться в системі, там видно – хто лікар, як зробив щеплення, звідки вакцина прибула, як вона зберігалася і при якій температурі”, – запевнив заступник міністра.

Він додав, що COVID-сертифікат є лише додатковим документом при перетині кордонів: “Ясна річ, він спростить формальності проходження паспортного контролю, але за фактом перевіряти правила в’їзду в ту чи іншу країну все-таки потрібно. Наприклад, в Євросоюзі деякі країни встановлюють свої обмеження – зокрема для людей, які вакциновані / не вакциновані – тут є свої нюанси”.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову із міністром закордонних справ та оборони Ірландії Саймоном Ковене. Міністри обговорили заходи України та Ірландії з протидії пандемії COVID-19, вакцинації населення та спрощення умов поїздок громадян.

Раніше, Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив , що зараз Україна також домовляється про визнання сертифікатів вакцинації з усіма країнами Євросоюзу.

“Кожна країна ЄС може самостійно домовитися про взаємовизнання національних COVID-сертифікатів і необов’язково з конкретним переліком вакцин. Зараз наше МЗС працює над цим з усіма країнами. Думаю, що протягом місяця ЄС відкриє доступ для мандрівників, які вакциновані цими препаратами”, – сказав міністр.

Схожі публікації

Залишити коментар