У Канаді на смітнику знайдено оригінали міжнародних угод Литви 1920-1930-х рр

від Стожари

Ці документи у 1939 році вивезено з Литви і відтоді вважались втраченими. Нещодавно їх виявили на смітнику біля будинку, де проживала вдова литовського консула у Канаді Ванда Гіліс.

Про це повідомляє lrt.lt.

Важливі історичні документи, які вдалося зберегти литовському дипломату, генеральному консулу в Канаді Вітаутас Йонасу Гіліс, передано до архіву Литви.

“Вся Литва повинна радіти – це важливі, осьові зовнішньополітичні документи”, – сказав журналістам під час передачі документів в МЗС глава Центрального державного архіву Литви Далюс Жіжіс.

Зокрема, це договір про мир між Литвою і Радянською Росією, договори Литви з Латвією за період з 1922 по 1925 роки, підписаний в 1934 році в Женеві пакт про співпрацю, порозуміння та взаємну допомогу між Литвою, Естонією і Латвією (договір про створення Балтійської Антанти) і багато інших.

Директор архіву також сказав, що восени планується виставити документи для ознайомлення громадськості.

За словами глави литовської дипломатії, це безпрецедентне зібрання документів.

“Це те, що у нас на сьогоднішній день є кращого в міжнародних договорах. Те, що формувало правову основу зовнішньої політики Литви або вищі досягнення зовнішньої політики до нашої окупації”, – сказав Габріелюс Ландсбергіс.

Посол Литви в Канаді Дарюс Скусявічюс розповів, що важливі для Литви документи в Канаді могли бути викинуті після смерті литовського дипломата, генерального консула в Канаді Вітаутаса Йонаса Гіліса і його дружини, які їх зберігали.

“Після смерті генерального консула в Торонто документи берегла його вдова, пані Ванда. Після її смерті, через відсутність родичів, коли будинок просто чистили, документи виставили на вулицю, щоб їх забрав сміттєвоз”, – сказав дипломат.

Однак, за словами Дарюса Скусявічюса, документи врятував сусід дипломата, канадієць Чарлі Хопкінс. Він згодом сам знайшов представників Литви та безоплатно передав їм свою знахідку.

Передані документи були вивезені з Литви в 1939 році, довгий час про них нічого не було відомо.

Нагадаємо, з далекої Австралії до Волині передано унікальний приватний архів відомого в українській світовій діаспорі громадсько-політичного діяча, провідника ОУН(м), одного з основоположників української громади в Австралії – Михайла Чигрина.

Схожі публікації

Залишити коментар