Український культурний фонд профінансує унікальний проект Закарпатського народного хору

від Комарі Альберт

Із 1 липня Заслужений академічний Закарпатський народний хор отримає від Українського культурного фонду повне фінансування для реалізації унікального проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі».

Про це повідомив колектив, який здобув перемогу в конкуренції з понад 130  проєктами з усієї України. Ідея закарпатських артистів пройшла всі етапи відбору, зібрала 101 % від необхідної суми (72.5 тис. грн) на платформі партнера Українського культурного фонду – Спільнокошт (ГО Гараж Генг, «Велика ідея»).  

Мета проєкту – збереження та популяризація закарпатського фольклору, розвиток потенціалу дітей, активне залучення юних талантів до  культурно-мистецького життя краю. «Зіркове майбутнє Срібної Землі» започаткували у 2018 році, коли на професійній сцені артисти хору й талановиті діти Закарпаття – співаки, танцюристи, інструменталісти – спільно виконували кращі зразки фольклору із репертуару Закарпатського народного хору.

Читайте також: «Горлиця» продовжує політ. Розповідь про далекосхідний український хор

У 2019 році проєкт продовжили, загалом із хором виступили Анастасія Дьомінова, ансамбль сопілкарів «Дударик, зразковий дитячий ансамбль танцю «Турянська долина» з Перечинщини, Кароліна Борис і дитячий зразковий фольклорний гурт «Цімборики» з Хуста, Олександра Макарова (ксилофон) із Мукачева, Алекс Егреші (кларнет, цимбали) з Виноградівщини, Михайло Черничко з Іршавщини, хореографічний ансамбль «Наша файта» з Ужгородщини, учні Ужгородської ДМШ ім.П.Чайковського,  зразковий дитячий ансамбль народного танцю «Джерельця Карпат», Dance studio «ROYAL»,  вихованці Авторської естрадної студії Яни Садварій «RENA» та інші.

Торік в умовах карантину керівництво Заслуженого академічного Закарпатського народного хору провело онлайн конкурс-відбір серед претендентів із багатьох куточків Закарпаття й обрало нових учасників з Великоберезнянщини, Перечина, Чопа, Мукачівщини (Великолучківська ДМШ), Ужгородської ДШМ, танцювальний колектив зі Свалявщини.

Читайте також: 9 лютого 1951 року видатний український хоровий диригент та музикознавець Мирослав Антонович заснував у Нідерландах Візантійський хор, який складався виключно із нідерландців та виконував лише україномовний репертуар.

Цього року на кінець вересня-початок жовтня плануються спільні концерти Закарпатського народного хору та юних талантів в Ужгороді, Перечині та Хусті. Буде проводитися новий відбір юних учасників.  

 «Любімо своє» – таке головне гасло проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі», над його розробкою працювала ціла команда на чолі з директором – художнім керівником хору Наталією Петій-Потапчук та її заступником Володимиром Гірником.

Нагадаємо, нещодавно в Історичній ратуші в словацькому Кошице прозвучав традиційний концерт хору «Карпати»: «Шануємо свої традиції та визначні особистості».

Схожі публікації

Залишити коментар