У Словаччині знизять пенсії комуністам і силовикам, які служили радянському режиму

від Стожари

Парламент Словаччини ухвалив закон, згідно з яким, з 5 серпня в країні знизять пенсії комуністам і силовикам, які служили радянському режимові.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Dennik N.

Комуністам будуть знижені пенсії, і не будуть зараховуватися у трудовий стаж роки, протягом яких вони працювали на тоталітарний режим і його репресивний апарат. Позбавлення допомоги поширюється також на вдів і вдівців цих осіб. Їх дані будуть зберігатися в Інституті пам’яті.

Читайте також: СБУ передала Чехії архіви з доказами репресій проти чехів у Радянському Союзі

Як повідомляється, за словами авторів законопроєкту, пенсії цих людей значно вищі за середні, а пенсійне забезпечення осіб, яких переслідувала комуністична влада, навпаки дуже низьке.

Автори закону заявляють, що ці особи мали різні пільги, наднормативну винагороду, що згодом відбивалося на їх пенсії.

Закон також передбачає скасування пільг для посадових осіб, службовців і членів певних вищих органів, організацій і сил безпеки комуністичного режиму, “які зіграли вирішальну роль в підтримці тоталітарного режиму, що порушував основні права і свободи людини”.

Читайте також: в Празі був знищений Музей визвольної боротьби України, а вцілілі скарби вивезено “освободітєлями” з НКВС до СРСР

“Пропонований закон в основному торкнеться тих, хто брав участь в управлінні та проведенні політично мотивованих репресій в комуністичну епоху або працював в установах і організаціях, основним завданням яких було утримання тоталітарного комуністичного режиму при владі за будь-яку ціну”, – сказала автор законопроєкту депутат Анна Андреювова.

Законодавство також передбачає виключення, на підставі яких особи не позбавляються пільг. Вони стосуються людей, які активно підтримували тих, хто виступав проти комуністичного режиму, і суттєво допомогли тим, кому загрожувала небезпека з боку влади.

Винятки також будуть застосовувати до осіб, чия робота була лише формальною і які насправді займалися іншою діяльністю. Це, наприклад, спортсмени, приписані до збройних сил і поліції.

Як ми повідомляли, українці можуть знайти репресованих родичів за допомогою освітніх відео. Архів національної пам’яті презентував п’ять відеороликів, які навчають українців самостійно шукати інформацію про репресованих родичів.

Нагадаємо, у 2021 році виповнюється 114 років від дня народження відомого правозахисника, публіциста, члена-засновника Московської та Української гельсінської груп – як одного з найактивніших та найпослідовніших борців за громадянські та національні права та свободи в СРСР у другій половині ХХ століття Генерала-дисидента Петра Григоренка. Українеця, який виступив проти КДБ і переміг.

Схожі публікації

Залишити коментар