У словацькому Кошице прозвучав традиційний концерт хору “Карпати”

від Комарі Альберт

Довге чекання на особисту зустріч з вдячною публікою словацького міста Кошице закінчилося для Українського народного хору «Карпати» концертом в Кошицькій ратуші .

В Історичній ратуші в Кошицях прозвучав традиційний концерт «Шануємо свої традиції та визначні особистості». Всім присутнім, глядачам і виконавцям – хору «Карпати» і його солістам, солістам Державного театру Кошиці Мар’яну Лукачу та Максиму Куценку і молодіжному оркестру «Музика Ювеналіс» – концерт приніс велике задоволення і незабутні враження. 

Читайте також: «Горлиця» продовжує політ. Розповідь про далекосхідний український хор

На здійснення концерту, під назвою «Шануємо свої традиції та визначні особистості», котрий організує громадське об’єднання «Карпати Кошиці» з фінансовою  підтримкою Фонду для підтримки культури нацменшин «КУЛТ МІНОР», хор «Карпати» і його прихильники чекали більше року.

Як і в попередніх роках, мав він відбутися вже в квітні минулого року як складова частина ювілейних п’ятих «Днів України» в Кошицях. Коронавірусна пандемія, здійсненню «Днів України» завадила.   

«Народ, який не знає своєї історії, не поважає свої традиції і своїх визначних діячів,  є приреченим на зникнення». Ці слова була актуальними й цього разу. Виконавці віддали честь особистостям нашого народу, ювілеї яких відзначалися прогягом двох останніх років.

Читайте також: Утрехтський Візантійський хор у Нідерландах відсвяткував 70-й ювілей

В другій частині концерту до хору «Карпати» приєдналася частина молодіжного оркестру «Музика Ювеналіс» та солісти опери Державного театру Кошиці Мар’ян Лукач та Максим Куценко.

У програмі концерту, як і щорічно, не можна було не згадати Тараса Шевченка, поезія і думки якого є дуже актуальними і сьогодні і який про нашу пісню писав і таке: «Наша дума, наша пісня, не вмре, не загине, от, де люди, наша слава, слава України!».

У виконанні солістів Мар’яна Лукача та Максима Куценка, за супроводу оркестру «Музика Ювеналіс» та під диригуванням художнього керівника Ігоря Довговича в честь великого «Кобзаря» прозвучали пісні «Чорнії брови, карії очі», «Пресвятая мати» та дует «Думи мої, думи мої», які публіка сприйняла бурхливими оплесками. 

Читайте також: Музика в житті громади Золочева і краю: 90 років тому розпочала свою почесну місію Золочівська музична школа

Ще один ювілей не зміг хор «Карпати» відзначити в минулому році – 35 років від свого заснування. І так, заключні пісні концерту «Наливайте браття» та «Реве та стогне Дніпр широкий» були одночасно і запрошенням на урочистий концерт хору з нагоди цього ювілею, який очікується у листопаді 202 року. 

Схожі публікації

Залишити коментар