Мистецька резиденція “Transcarpathia: Inside&Outside” – спроба прорити культурні тунелі до Європи

від Комарі Альберт

В обласному центрі Закарпаття триває мистецька резиденція Transcarpathia: Inside&Outside. Участь в резиденції беруть 9 художників і художниць з Ужгорода, Одеси та Києва та команда фахівців з сучасного медіамистецтва: VR, AR, 3D-mapping.

За словами Ольги Сагайдак, співзасновниця благодійного фонду Dofa Fund та ініціаторки резиденції, це спроба прорити культурні тунелі для «мистецького перевезення» ідей.

Під час резиденції митці вивчають проблематику й специфіку Карпатських територій (питання екології, урбаністики, сусідства, міжкультурних зв’язків), яка є спільною для всіх країн регіону: України, Румунії, Угорщини, Словаччини, Чехії, Польщі. Окрім того, проходить навчання місцевих митців сучасним мистецьким технологіям доповненої та віртуальної реальності та відеопроекції в публічному просторі.

Читайте також: в Ужгороді побачив світ альбом про жіночі прикраси з бісеру на Закарпатті

Проєкт підтримує Європейський Союз за програмою House of Europe. Організатори мають намір перетворити резиденцію на  постійний міжнародний проєкт мистецького дослідження Карпатського регіону та трансляції його проблематики за допомогою нових медіа.

Команда, що працює в напрямку Чехія/Словаччина разом із ужгородською дослідницею та урбан-активісткою Ліною Дегтярьовою, задається питаннями: як сьогоднішній Ужгород користується гуманістичними принципами містобудування, закладеними в часи Масарика, і чи користується взагалі? Як, здавалося б, прості речі (робота зі світлом, фактури матеріалів) роблять життя людини у місті комфортним і співмірним? Чому Ужгороду варто звертатися радше до чехословацького досвіду, аніж до популярного нині в інших містах країни тренду на штучні матеріали та хаотичні надбудови?

А команда, що разом із Валентином Волошиним, фахівцем зі сталого розвитку Карпат, вивчає проблематику екологічну й етнографічну та «риє тунель» у напрямку Румунії, наразі розбирається: чому вітряки на Боржаві — погана ідея; як катання на джипах на Пилипці знищує хитку екосистему; як інші країни вирішують проблему гідроелектростанцій так, щоб вони не знищували біотопи річок тощо. Та найбільше художниць, що працюють в команді, зачепила проблема вирубки дерев та комплексу проблем, що призводять до надмірних повеней. Про це, ймовірно, і буде їхній арт-проєкт.

Групи ж, що «риють» у напрямку Угорщини та Польщі (тьютори-провідники письменник Банди Шолтес та художник Роберт Довганич) розбираються з тим, як постійні кроскультурні впливи роблять наше життя багатшим.

Побачити наочно, що ж створюють митці, ужгородці мали змогу вже цього тижня. Учасники провели візуальне шоу з проєкціями у супроводі електронної музики на стінах однієї з будівель у центрі міста. Перформанс створювали у реальному часі, проєкція змінювалася разом із коливаннями спільного настрою.

А 19 червня, о 21:50, відбудеться фінальна подія резиденції — світлове шоу і 3Д-перформанс.

Світлове шоу розповідатиме про ту проблематику Закарпаття, яка найбільше зачепила учасників впродовж роботи. Над відопроекцією працюватиме одна з найпотужніших українських мапінгових команд ArtZebs Studio. Захід відбудеться з проекцією на будівлю колишньої синагоги, а нині  філармонії, що на площі Фенцика.

Нагадаємо, у художньому музеї Закарпаття проходить ювілейна виставка творів Адальберта Ерделі, присвячена 130-ій річниці з дня народження знаного художника-живописця, педагога, культурного діяча, одного з фундаторів Закарпатської школи живопису.

Схожі публікації

Залишити коментар