Європейський конгрес українців закликав Столтенберґа прискорити надання Україні плану інтеграції в НАТО

від Стожари

Європейський конгрес українців оприлюднив звернення до генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа, у якому закликав розглянути питання надання Україні Плану дій щодо членства в Північноатлантичному альянсі на саміті в грудні 2021 року.

У своєму зверненні, зверненні Європейський конгрес українців наголошує, що Росія намагається дестабілізувати ситуацію в Європі через дезінформаційні кампанії та акти агресії в членських країнах НАТО, зокрема, в Чехії та Болгарії. Разом з тим, автори звертають увагу на концентрації російських військ на кордоні з Україною та на окупованих територіях.

«Аби протидіяти дедалі більшій загрозі з боку Росії, Європейський конгрес українців приєднується до заклику Бухарестської дев’ятки посилити присутність НАТО в Східній Європі та зміцнити безпеку Чорноморського регіону. Чітка підтримка України у формі надання плану дій щодо членства допоможе стримати подальше розгортання російської агресії», – ідеться в листі за підписом Богдана Райчинця, голови ГО «Українська ініціатива в Чеській Республіці».

У конгресі також зазначили, що надання ПДЧ було б підтвердженням підтримки Альянсом територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.

Європейський конгрес українців позиціонує себе як міжнародна координаційна організація, що представляє інтереси українців у Європі.

Нагадаємо, Віцепрем’єр-міністерка України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина 8 червня заявила: Київ розраховує, що в грудні 2021 року на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО лідери цих проінструктують своїх дипломатів щодо подальших кроків у напрямку ПДЧ для України.

Вже 14 червня в Брюсселі відбудеться саміт НАТО, головною темою якого є зміцнення трансатлантичних зв’язків та розгляд концепції розвитку Альянсу «НАТО-2030». За заявами офіційних осіб, Україна пов’язувала із цим самітом НАТО сподівання на отримання Плану дій щодо членства, на виконання зобов’язань Бухарестського саміту НАТО 2008 року.

Схожі публікації

Залишити коментар