На Закарпатті митці-аматори на пленері творили стежками великих Бокшая й Ерделі

від Комарі Альберт

Ужанська долина з її пралісами, чистими, наче гірський кришталь потічками, стрімкими верховинами володіє певним магнетизмом, який, мабуть, краще ніж будь-хто інший відчувають справжні митці, яких ця земля притягує вже не перше десятиліття.

Днями у мальовничому селі Ужок, що на Великоберезнянщині, пройшов черговий обласний пленер за участі митців аматорів. Акція відбулася відповідно плану роботи Обласного організаційно-методичного центру культури з метою обміну творчим досвідом, новими ідеями між митцями Закарпаття. Цього разу в ньому взяли участь Мирослав Голянич (м. Мукачево), Юрій Мушак (с. Ставне донедавна Великоберезнянського, а нині Ужгородського району), Аркадій Мухомед’янов (м. Ужгород) та провідні методисти Центру культури Костянтин Ковган та Володимир Мишанич.

Дорогою на Ужок у Ставному до компанії митців приєднався талановитий художник-аматор Юрій Мушак. 

Мандруючи горами, художники побачили будиночок в околиці Ставного, який писали Адальберт Ерделі,  Йосип Бокшай, Іван Шутєв та інші художники. 

У вільний від роботи час художники багато спілкувались, ділилися історіями з життя та досвідом пленерного етюдного живопису. Кожного дня плідно працювали, створивши по кілька етюдів.

Дорогою додому учасники пленеру відвідали у Кострині майстерню відомого різьбяра й художника Василя Дуба. Майстер показав свої роботи, поділився спогадами про корифеїв крайової школи малярства. Багатьох з них він знав особисто, був їхнім учнем, навчаючись в Ужгородському училищі прикладного мистецтва.

Тривав пленер п’ять днів і завершився імпровізованою виставкою робіт на подвір’ї оздоровчого комплексу. 

Організатором та координатором культурно-мистецької акції виступив провідний методист Центру культури Костянтин Ковган. 

Восени цього року заплановано провести ще масштабніший пленер за участі художників-аматорів та професійних митців. Можливо й міжнародний.

Ми раніше повідомляли, про художника з Буковини, який подорожує на велосипеді та у мандрівках пише картини. За три роки об’їздив Індію, Італію, Грузію, Туреччину та Україну. А усім, хто має мрію подорожувати, художник радить не зволікати: “Ви ніколи не будете повністю готовими, завжди чогось не вистачатиме. Тому потрібно просто одного дня таки вирушити в омріяну подорож. І ви не пожалкуєте”, – каже Андрій.

Схожі публікації

Залишити коментар