Запрошуємо на онлайн-презентацію книги Окабе Йошіхіко “Історія японсько-українських відносин (1915-1937 рр.)”

від Стожари

Онлайн-презентація монографії професора Окабе Йошіхіко «Історія японсько-українських відносин (1915–1937 рр.)» відбудеться 15 червня 2021 року об 11:00 год. (київський час).

Організатори: Інститут досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара, факультет міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія», Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин.

МедіапартнерІнформаційний портал української діаспори всього світу «Стожари».

Щоб долучитися до події необхідно зареєструватися до 14 червня 2021 року 15:00 год., заповнивши анкету-заявку за посиланням: https://forms.gle/9B4UdVxj9vXNG4G77

Лист із інструкціями щодо особливостей підключення та участі буде надіслано 14 червня 2021 року після 17:00 год.

Усі учасники заходу отримають сертифікати про участь, які будуть надіслані впродовж 2 тижнів після презентації на електронні адреси, що були вказані в реєстраційних анкетах-заявках.

У випадку запитань просимо писати на електронну адресу [email protected].

Будемо раді Вас бачити!

Довідково: Йошіхіко Окабе – громадський діяч, фахівець з економічних питань в системі державного управління, професор університету Кобе Гакуїн (Японія), українознавець, президент Асоціації україністів Японії.

Окабе Йошіхіко

Окабе Йошіхіко від першого візиту до України в 1992 році об’їздив Україну від заходу і до сходу. Так, починаючи з 2008 і по 2013 роки, як науковець і мандрівник, він відвідав Донбас, зокрема Донецьк, понад десять разів. Також його вразили міста Західної України, особливо Івано-Франківськ.

Серед зацікавлень професора Йошіхіко – історія Зеленого Клину («Зеленої України», «Закитайщини», південної частини Далекого Сходу, де проживало понад 300 тисяч українців, які у 1917—1922 рр. проголосили Українську Далекосхідну Республіку).

“Зелений Клин — це один із найважливіших і водночас малодосліджених історичних фактів України, – пояснює свій інтерес дослідник. – В Україні є чітке уявлення щодо історії Зеленого Клину, однак історичних матеріалів та документів на цю тему в Україні немає, що становить певну проблему. Думаю, що деякі з історичних документів зберігаються в російських архівах, однак через війну українським науковцям важко отримати доступ до них. Я японець, тому, можливо, можу знайти там деякі матеріали. Ба більше, я хотів би написати справжню історію «Зеленої України». Але важливіше те, що Українська держава була сусідом Японії. Зазвичай я пояснюю японцям про Україну: «Україна — це сусідня країна сусідньої країни, тобто Росії…» Після цього японці розуміють, що Україна є насправді дуже близькою Японії. Якщо мені вдасться розказати більше про Зелений Клин, японці збагнуть, що Україна є умовно ще ближчою, передовсім історично”.

Про мету Асоціації україністів Японії, президентом якої він є, науковець розповідає наступне:

“Мета Асоціації — співпраця та розвиток україністики в Японії. Наразі до неї входить приблизно 70 осіб. Це найкращі науковці, які вивчають Україну в Японії. Спектр їхніх досліджень дуже широкий — це політика, економіка, література, суспільствознавство тощо. Серед членів Асоціації є й колишні посли Японії в Україні, зокрема Курокава Юджі (1996-1999), Амае Кішічіро (2002-2005), Сумі Шіґекі (2014 -2018)”.

Просвітницька робота щодо України є важливою складовою Асоціації і самого Окабе Йошіхіко.

Він організував фотовиставку Holodmor в Університеті Кобе Ґакуін, співорганізатором якої було посольство України в Токіо.

“Голодомор — це трагедія українського народу, – говорить пан Йошіхіко. – Мені як науковцю важливо донести японським студентам цей факт історії, відповісти на питання, чому це сталося, яку роль відігравала Україна в 30-і роки ХХ ст. Питання Голодомору — це не лише питання історичної пам’яті українського народу, це трагедія людства”.

Схожі публікації

Залишити коментар