Стало відомо, як українці святкуватимуть ювілейний 15 День вишиванки

від Стожари

Щороку у третій четвер травня у світі відзначають День вишиванки. У 2021 цій традиції виповнюється вже 15 років і свято нині припадає на 20 травня. Цього року День вишиванки відбуватиметься у форматі Дня вуличної етномузики.

“Земля наших предків для наших нащадків. Ювілейний рік присвячуємо українській традиційній музиці та екологічним проблемам”, – йдеться у повідомленні Всесвітній день вишиванки у Фейсбук.

Читайте також: Вишиванка як унікальний код твого краю. Від Луганська до Львова – особливості вишиванок кожного регіону України

Як пов’язані культурна спадщина та екологія? Насправді взаємопроникливо. Коли певна територія стає непридатною для життя, з часом зникає і вся місцева культура, яка століттями створювалася предками.

Протягом останніх десятиліть в Україні висохло близько 10 тисяч річок. Це означає, що більше не використовуються їхні старовинні назви, зникають з ужитку пісні, казки, легенди, повязані з цими річками.

Вирубування лісів загрожує не лише затопленням цілих регіонів, а й, змушуючи жителів постійно відновлювати втрачене, «вимиває» багатство місцевих традицій та звичаїв.

Надмірне використання пластику нав’язує прості швидкі побутові рішення, створюючи споживацьке суспільство, яке все менше схильне заглиблюватися в культуру та історію, а також бути відповідальним за майбутнє.

Цього року День вишиванки відбуватиметься у форматі Дня вуличної етномузики. На величезній кількості локацій (площі, парки, пішохідні вулиці) гратимуть традиційні музики (кобзарі, лірники, сопілкарі, трембітарі, дримбарі, цимбалісти тощо).

Читайте також: Медсестра у Чернівцях зібрала унікальну колекцію вишиванок

Організатори пропонують долучатись до саме такого формату святкувань, уникаючи великих концертів та фестивалів.

Святкуймо 15-ліття Всесвітнього дня вишиванки гучно та дзвінко, – закликають організатори.

Над відео працювали: Леся Воронюк (творчий задум) Олександр Ткачук (зйомка, постпродакшн) Maksym Berezhnyuk (музикант-віртуоз) Tanya Sha (студія звукозапису Студія Кофеїн) артисти Чернівецька обласна філармонія ім.Д.Гнатюка Olenka Didyk (дівчина у полтавському строї) Yana Loran (дівчина у буковинському строї) Леся Воронюк (дівчина у гуцульському строї) Микола Шкрібляк етнограф (гуцульський та буковинський строї)

Схожі публікації

Залишити коментар