В Україні реабілітували останнього бійця УПА, якого розстріляли в СРСР

від Комарі Альберт

Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій, яка працює при Українському інституті національної пам’яті, реабілітувала Івана Гончарука ㅡ останнього бійця Української повстанської армії, якого розстріляли за наказом влади СРСР.

Про це заявив керівник академічних програм в Центрі Досліджень Визвольного Руху Володимир Бірчак, який також був членом нацкомісії.

Останнього розстріляного совєтами бандерівця – Реабілітовано!!!Сьогодні Національна комісія із реабілітації жертв…

Опубліковано Володимиром Бірчаком Четвер, 29 квітня 2021 р.

Так, у 1987 році 62-річного харківського пенсіонера Івана Гончарука засудили до смертної кари за звинуваченнями, за які він вже відбув покарання у концтаборі та був звільнений.

Всього за два роки до проголошення незалежності України Гончарука розстріляли. Він став останнім розстріляним в СРСР бійцем УПА.

Попри те, що історики вважають справу Гончарука «шитою білими нитками», всі ці роки він вважався справедливо засудженим злочинцем за чинним законодавством. 

«Радий, що хоч у 2021 році та все ж вдається повертати добре ім’я борцям за нашу незалежну Україну», ㅡ пише Бірчак.

Що сталось з Іваном Гончаруком?

Як зазначає історик Леся Бондарук, у 1946 році Івана Гончарука засудили рішенням військового трибуналу за «зраду», ухилення від служби в Червоній армії, участь в УПА та боях проти НКВД тощо.

Чоловіка мали розстріляти, але згодом покарання змінили на 20 років каторжних робіт і 5 років позбавлення прав. Своє ув’язнення Гончарук відбував на Колимі.

Врешті, він відсидів 10 років і вийшов на волю. Однак вже у 1987 році щодо нього знову відкрили справу за звинуваченнями, за які Гончарук вже відбув покарання. Тоді Івану Гончаруку було вже 62 роки.

«Справа шилася білими нитками від самого початку і до кінця. До свідків були залучені діти вбитих сорок років тому радянських активістів, штатних та позаштатних працівників НКВД. Цікаво, що в 1944-45 роках цим свідкам було лише 10-12 років, а Івану двадцять років, але свідки впізнали Івана Гончарука за фото, зробленим в п’ятдесятирічному віці», ㅡ пише Володимир Бірчак.

Івана Гончарука засудили до смертної кари і вже 12 липня 1989 року розстріляли в Києві. Місце поховання чоловіка досі невідоме, цю таємницю не розкрили навіть родині.

Схожі публікації

Залишити коментар