Фестиваль StartUp ГОГОЛЬFEST втретє проведуть у Маріуполі

У Маріуполі 28-30 травня відбудеться фестиваль сучасного мистецтва StartUp ГОГОЛЬFEST 2021.

Про це пише День.

Організатори планують провести спеціальну гранд-подію «Дорога додому» за режисурою Влада Троїцького спільно з програмою «Культурна Столиця» від Українського культурного фонду.

«Місце проведення Site specific проекту «Дорога додому» – траса Маріуполь-Донецьк. Там, зокрема, встановлять постійну інсталяцію «Древо життя» художників Дмитра Костюминського та Олексія Нужного. Тому квінтесенція проекту – це гімн життю», – розповів режисер.

Цьогорічний фестиваль в багатьох своїх символах пов’язаних з 30-річчям Незалежності України.

Говорячи про спецпроект «Дорога додому», директор фестивалю розповів, що одним з його учасників буде гурт ДахаБраха.

Фестиваль попередньо передбачає театральну, освітню, візуальну та нічну програми.

За словами директора ГОГОЛЬFEST Макса Демського, «команда запропонує новий формат заходів, який дозволить провести їх з дотриманням усіх карантинних вимог». Приміром, музичні виступи, які в попередні роки відбувалися на головній сцені у Міському саду, тепер пройдуть в межах театральної програми, в зовсім іншому середовищі, з акторами, діалогами тощо. Таким чином, музичну сцену не прибрали, а запропонують замість неї новий продукт.

Змін зазнає й нічна сцена, участь у якій візьмуть, як абсолютно нові команди, що виникли за минулий рік, так і ті, які повернулися в Україну з-за кордону.

Макс Демський запевнив, що на випадок потрапляння Маріуполя в «червону зону» є план Б, аби представити інший формат проекту з тими ж колективами, але таким чином, щоб карантин був дотриманий. Всі події будуть проведені згідно з вимогами МОЗ у зв’язку з запровадженням карантинних обмежень.

Андрій Палатний, куратор міжнародних зв’язків та театральний, розповів, що «протягом року команда не припиняла роботу. Дуже багато проектів створили в цифровому вимірі, і на фестивалі є можливість презентувати ці «квіти».

Він акцентував увагу на співпраці маріупольських митців з закордонними партнерами, зокрема, з акторами з Дортмунда. Результатом цього став театрально-телевізійний проект, який показали як по Маріупольському телебаченню, так і в Німеччині.

Завдяки трансформації палацу культури «Молодіжний» відбуваються й інші міжнародні колаборації. Зокрема, під час фестивалю планують офлайн прем’єру «Маріупольської рапсодії», в якій задіяні студенти з Дортмунда.

Вистава створена в межах проекту «11 питань про Україну». А також проект, здійснений в співпраці з Британською радою в Україні.  Крім того, Андрій Палатний розповів, що такий цифровий проект як «Дегустація книжок» трансформується в імерсивні заходи та екскурсії містом в межах освітньої програми.

Варто зазначити, фестиваль StartUp ГОГОЛЬFEST проводився в Маріуполі в 2018 та 2019 році. У 2020 році фестиваль скасували через карантинні обмеження.

GOGOLFEST – міжнародний мультидисциплінарний циклічний фестиваль сучасного мистецтва, який став національним проєктом, що розвиває культурну інфраструктуру, туризм та можливості регіонів. В 2019 році увійшов до топ-5 найкращих фестивалів Європи за рейтингом EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) та отримав офіційний лейбл. За час існування, з 2007 до 2021 р., GOGOLFEST відвідали 595 тис. глядачів, на 22 локаціях у 6 містах відбулося 4 тис. подій, в яких взяли участь 20 500 українських та 1200 закордонних митців з понад 40 країн світу.

Нагадаємо, минулого року перший у Європі артпотяг “Гогольtrain” проїхав за новим маршрутом Київ – Херсон – Київ.

Схожі публікації

Залишити коментар