Понад $4,5 мілрд – сума претензій українських підприємств до РФ через її агресію на Донбасі та окупацію Криму

Позови українських підприємств, які втратили власність і прибуток унаслідок агресії Росії на Донбасі та окупації Криму, подані у понад 12 комерційних арбітражів, загальна сума претензій становить понад 4,5 млрд дол.

Про це в ефірі телеканалу «Дом» розповів заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

“Наші позовні претензії обчислюються понад 4,5 млрд дол. І ми активно заохочуємо наші підприємства, які втратили свою власність, втратили прибуток, звертатися в арбітражі й відсуджувати, відсуджувати й ще раз відсуджувати у російської сторони все, що вони втратили”, — сказав Єнін.

За його словами, процеси тільки розпочалися, але вже є перші позитивні результати.

“Якщо говорити про комерційні арбітражі, у нас їх понад 12. А по трьох з них як мінімум є вже перші позитивні рішення. Це сукупно десь приблизно 250 млн доларів”, — зазначив заступник міністра.

Пан Єнін наголосив, що головні позови ще попереду: «Той же «Нафтогаз» успішно пройшов юрисдикційну фазу».

При цьому він зауважив, що Росія намагається оскаржити рішення комерційних арбітражів.

“Але це не зупиняє рішення, які вступили в законну силу. Тому нараховується пеня, а все це лягає на плечі простого російського платника податків, який в якийсь момент скаже: а куди йдуть наші гроші?.. І скільки б російська сторона не відтягувала настання наслідків, це все більш і більш здорожує ціну”, — вважає заступник міністра.

За його словами, рано чи пізно рішення за цими та іншими міжнародними позовами обтяжать ситуацію для Російської Федерації, “яка опиниться в абсолютній ізоляції, змушена буде оплачувати багатомільярдні рахунки за програними позовами”.

Як ми писали раніше, постійне інформування світової спільноти про порушення прав людини в Криму є ефективним інструментом протидії окупаційній пропаганді.

Схожі публікації

Залишити коментар