Підведено підсумки ІІІ Всеукраїнського конкурсу серед учнівської молоді «Закордонне українство: вчора, сьогодні, завтра»

від Стожари

Світове українство – феномен, який вимагає детального всебічного вивчення. Щороку інтерес дослідників до нього лише зростає. З січня 2002 р. в Національному університеті «Острозька академія» функціонує Інститут досліджень української діаспори. Починаючи з 2017 року, він носить ім’я видатного вченого українського походження зі США професора Любомира Романа Винара. Мета Інституту – вивчення життя, діяльності, творчого й наукового доробку українців, котрі проживають за межами Батьківщини, а також розширення й поглиблення наукових та культурних зв’язків із українськими громадами за кордоном. Одним із напрямків роботи є популяризація явища закордонного українства серед школярів.

Упродовж 25 січня – 12 березня 2021 року Інститутом у співпраці з факультетом міжнародних відносин, Науковим товариством студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина, молодіжною секцією Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин (осередок в Острозькій академії) було організовано та проведено ІІІ Всеукраїнський конкурс серед учнівської молоді «Закордонне українство: вчора, сьогодні, завтра». Захід відбувся за інформаційної підтримки сайту української діаспори «Стожари».

Для участі в інтелектуальному змаганні учасники мали підготувати есе на одну із запропонованих Організаторами тем. У конкурсі взяли участь 87 здобувачів загальної середньої та позашкільної освіти. У роботах конкурсантів було відображено внесок закордонного українства у розвиток світової науки та культури, історію української громади в різних країнах поселеннях і постаті відомих українців зарубіжжя. Цікавими були есе школярів, котрі висловили свої роздуми про бачення розвитку співпраці між Україною та закордонним українством, а також про роль світового українства як чинника формування українського іміджу в світі.

За рішенням журі було відзначено 33 кращі роботи. Переможці конкурсу (та їхні педагогічні керівники) будуть відзначені Дипломами та Подяками, а конкурсанти (та їхні наставники), котрі не вибороли призових місць, отримають сертифікати про участь. Усі нагороди та відзнаки будуть надіслані в електронному вигляді на електронні адреси, вказані у реєстраційних заявках упродовж 12 квітня – 30 квітня 2021 року.

Організатори заходу висловлюють щиру подяку всім учасникам та їхнім наставникам і сподіваються на подальшу плідну співпрацю!

Із таблицею результатів конкурсу можна ознайомитися на офіційному сайті Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара Національного університету «Острозька академія».

Назар Мартинюк,

координатор конкурсу

Схожі публікації

Залишити коментар