Український інститут оголосив другий конкурс програми підтримки виставкових проєктів за кордоном Visualise

від Стожари

Український інститут оголосив другий конкурс програми підтримки виставкових проєктів за кордоном Visualise, проєкт-переможець якого отримає фінансування до 1 млн гривень.

Про це повідомляється на сайті Українського інституту.

Програма Visualise надає можливості співпрограмування, дофінансування та інформаційної підтримки міжнародних виставок, що сприяють просуванню мистецтва України у світі та налагодженню інституційної співпраці.

Податися на конкурс можуть виставкові проєкти, реалізація яких запланована не раніше квітня 2022 року та передбачає співпрацю між українською та іноземною профільними інституціями або організаціями (музей, галерея, ярмарок, фестиваль тощо).

«Виставки мистецтва здатні змінювати те, якою Україну бачать за кордоном. Візуальне мистецтво часто не потребує перекладачів, адже влучний образ може” бити в саме серце”незалежно відмови, якою розмовляє глядач, зазначає керівник напряму «Візуальне мистецтво» Українського інституту Олександр Виноградов. —Водночас, виставка — це майданчик для дискусії та простір професійної колаборації, і у цьому просторі Україна досі часто відсутня. Ми хочемо, щоб завдяки програмі Visualise голоси українських митців, кураторів, критиків і арт-менеджерів частіше лунали у професійних дискусіях по всьому світу».

Виставкові проєкти, що подаються на конкурс, повинні відповідати низці критеріїв:

  • відповідність концепції виставки стратегічним цілям, принципам і цінностям Українського інституту
  • якість концепції виставкового проєкту
  • актуальність тем у контексті України та країни проведення виставки
  • рівень інституційного партнера за кордоном
  • потенціал проєкту до розбудови довготривалої співпраці
  • комунікаційний потенціал проєкту
  • обґрунтованість витрат у проєкті

Подати заявку можна до 1 серпня 2021 року.
Результати будуть оголошені у березні 2022 року.

Розгляд та оцінювання заявок здійснюватиме конкурсна комісія, до якої входять фахівці Українського інституту та незалежні експерти:

Олександр Виноградов керівник напряму «Візуальне мистецтво» Українського інституту
Лілія Куделя кураторка та мистецтвознавиця, координаторка програми резиденцій YVAA для художників із країн Центральної та Східної Європи Тетяна Олійник комунікаційна директорка Українського інституту
Анна Погрібна менеджерка виставкових проєктів у Мистецькому арсеналі Олена Червоник докторантка з історії мистецтва в Університеті Оксфорда Тетяна Філевська – креативна директорка Українського інституту

Зазначається, що перший відкритий конкурс у рамках програми підтримки виставкових проєктів за кордоном Visualise Український інститут провів у 2020 році. Переможцями стали виставкові проєкти “EYES ON UKRAINE / Graphic Days® – 2021” (Турин, Італія) та “Trees of Memory: Roots and Runners” (Гданськ, Польща).

Схожі публікації