Прибиральниця – няня – менеджер – художниця: Як українка в США досягла успіху

від Комарі Альберт

Цікаву життєву історію має українка Оксана Танасів, що колись розпочала свій шлях у Сполучених Штатах прибиральницею, а через понад 15 років вона стала власницею власної художньої галереї.

Про це розповідає ресурс “Голос Америки”.

Наразі у творчому доробку Танасів понад 300 картин. Художниця має кілька тематичних колекцій. Наприклад у «Долар-Арт» вона обігрує відносини людей із грошима, а в «Реінкарнації» змальовує своє бачення відомих людей. Вона почала тільки два місяці тому, але виставила всі колекції за увесь період свого творчого життя.

У США тернополянка Оксана Танасів приїхала у 2004 році. Ще в Україні вона отримала дві освіти – психологічну та бізнесову. А от художньої освіти мисткиня, робити якої зараз продаються в середньому за 6 тис. дол., не має.

«Я взагалі малюю з дитинства, тому що в мене батько дуже гарно малює, і він привчив мене до мистецтва», – повідомила вона.

Свій шлях у Сполучених Штатах Оксана розпочала прибиральницею, потім знайшла роботу няні. Та увесь цей час думала, як отримати освіту у США. У підсумку поступила до університету Коннектикуту, та здобула ступінь бакалавра. Він відкрив для неї нові можливості – Оксана знайшла роботу менеджера з дизайну інтер’єрів. Проте і про своє хобі ніколи не забувала.

«Приходячи з роботи, я певний час приділяла сім’ї. Коли в мне був вільний час, я займалася мистецтвом, адже воно давало мені віддушину, це була якоюсь певною мірою терапія», – розповіла художниця.

За словами Оксани, вона вперше зрозуміла, що її мистецтво цінують, коли її сусіди почали просити продати їм картини. Це була картина «Квітковий сад». Сусідка американка прийшла і сказала, що хоче її купити. Оксана продала це полотно за 150 дол. Коли вона почала продавати картини, то зрозуміла, що це може бути бізнес.

З цим розумінням прийшов і діловий підхід до розвитку власного бренду. Оксана почала брати участь у різноманітних виставках та шоу у Нью-Йорку. І так низка галерей запропонували їй співпрацю.

«У мене є агенти з продажу, і я шукаю ще більше агентів. Звичайно, в мене є галерея, яка представляє мене в Нью-Йорку і в Палм-Біч. Я працювала до пандемії в Ванкувері та Лондоні», – розповіла Оксана.

Минулий рік в умовах пандемії був для неї дуже продуктивним. Зокрема Оксані вдалося поглибити проєкт «Код Україна».

«У мене думка засіла зробити українську вишивку, як такий сильний потужний декоративний елемент, але в модерному варіанті. Приблизно це сталося 2014 року. Я хотіла показати, що Україна є, існує. Що Україна як держава дуже сильна. Що українська культура – то є древня цивілізація, починаючи з Трипілля. Я  винайшла ту техніку. Вона об’єднує елементи колажу, малюнку. Срібний і золотий листок, чорнила я використовую для того, щоб робити ці трипільські символи. Мова Трипілля – то мова графічна. І багато американців захоплюються, і їм цікаво про це знати», – поділилася свої баченням Оксана

Анна Переходько, кураторка відділу живопису Українського музею у Стенфорді, де два роки тому Танасів презентувала свій «Код Україна» громаді Коннектикуту, заважила, що їй подобається, що Оксана втілює свою любов до українського народного мистецтва.

«Як під лупою розглядає візерунки з ужиткового мистецтва, наближує, розкладає їх на окремі деталі, розкодовує, перекладає мовою сучасного мистецтва», – сказала вона.

У сюжеті йдеться, що від самого початку Оксана намагалася виходити за межі української громади та промотувати своє мистецтво і для американців. Зраз мисткиня працює над новим проєктом – колекцією світлових інсталяцій, де використовується символіка «Коду Україна». Планує художниця розвивати і власну галерею.

Нагадаємо, також колишній одесит розповів про свій досвід емігранта у книзі «Мій Квебек. Люди, мови і життя у Квебеку й навколишній Канаді».

Схожі публікації

Залишити коментар