Постійне інформування світової спільноти про порушення прав людини в Криму є ефективним інструментом протидії окупаційній пропаганді, – представник українського омбудсмена в Криму Ірина Верігіна

від Стожари

24 березня 2021 року у Херсоні, за участі представників урядових структур та громадських організацій, які опікуються темою Криму, відбувся круглий стіл “Реалізація державної політики України у напрямку деокупації Криму”.

У інформаційно-просвітницькому заході, присвяченому окремим аспектам реалізації державної політики України в сфері деокупації Криму взяли участь: Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим (ППУ в АРК) Антон Кориневич, Представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ірина Верігіна, представник регіонального офісу громадської організації “КримСОС” Олексій Тільненко, представник УГСПЛ з питань Криму Віктор Вуйка та координатор ініціативи “Кримський процес” Михайло Батрак.

Присутні обговорили основні маніпулятивні меседжи, які РФ використовує для легітимізації анексії та виправдування порушень владою прав людини в Криму, посилення репресій проти кримськиїх татар та українців, а також обговорили інструменти для боротьби з російською пропагандою та дезінформацією.

Учасники заходу засудили злочинні дії самопроголошеної влади на тимчасово окупованій території Кримського півострова, системне порушення основоположних прав і свободи громадян України.

Представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ірина Костянтинівна Верігіна, наголосила на необхідності постійного інформування світової спільноти про систематичні кричущі порушення прав людини в Криму, оскільки об’єктивне висвітлення реальної ситуації на тимчасово окупованих територіях є на сьогодні єдиним ефективним інструментом протидії російській пропаганді.

Представник омбудсмена в Криму розповіла про ситуацію за минулий рік, а також презентувала щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за 2020 рік, в якій відображені систематичні порушення прав людини на тимчасово окупованій території АР Крим, які відбуваються з часу окупації. Доповідь опублікована на офіційному веб-сайті Уповноваженого Верховної Ради України https://ombudsman.gov.ua/. В ній, зокрема, зазначається, «що окупаційна влада РФ відмовляє в доступі до АР Крим незалежним міжнародним наглядовим місіям. Незалежні адвокати, правозахисники і журналісти, які працюють на тимчасово окупованому півострові, піддаються залякуванням, погрозам та переслідуванням. Окупаційна влада відмовляється надати доступ Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини до наших громадян, які знаходяться в містах несвободи на території АР Крим, що вказує на наявність порушень прав людини. Необхідно зазначити, що жодна з офіційних скарг потерпілих не призвела до покарання винних. В тому числі системні звернення Уповноваженого до федеральної служби виконання покарань РФ та 60 особистих звернень до Уповноваженого з прав людини в РФ залишаються без належного реагування».

Ірина Верігіна звернула увагу на те, «що держава-агресор проводить насильницьку паспортизацію та депортацію, дискримінує корінне населення, не визнає його права, порушує право на освіту рідною мовою та свободу пересування. Крім цього, блокує доступ міжнародних місій та гуманітарних організацій. Міжнародне гуманітарне право забороняє державі-окупанту змінювати демографічний склад окупованої території шляхом переміщення на ці території власного населення. Всупереч цьому з 2014 року з території РФ на півострів було переселено 172 404 особи. Забороняється депортація, хоча лише за 6 місяців 2020 року суди окупаційної адміністрації прийняли 189 рішень про депортацію осіб, які згідно із російським законодавством вважаються іноземцями».

Представник омбудсмена наголосила: «У щорічній доповіді зазначено, що окупаційна влада РФ відмовляє в доступі до АР Крим незалежним міжнародним наглядовим місіям. Незалежні адвокати, правозахисники і журналісти, які працюють на тимчасово окупованому півострові, піддаються залякуванням, погрозам та переслідуванням. Окупаційна влада відмовляється надати доступ Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини до наших громадян, які знаходяться в містах несвободи на території АР Крим, що вказує на наявність порушень прав людини. Необхідно зазначити, що жодна з офіційних скарг потерпілих не призвела до покарання винних. В тому числі системні звернення Уповноваженого до федеральної служби виконання покарань РФ та 60 особистих звернень до Уповноваженого з прав людини в РФ залишаються без належного реагування».

Ірина Верігіна зауважила також, що окрім цього є порушення у сфері освіти: «Через окупацію неможливо у повній мірі забезпечити доступ до навчання українською та мовою нацменшин. Є лише 1 школа, де навчання проводиться українською, – у Феодосії. Там це передбачено, але фактично такої можливості немає через відсутність вчителів української мови та літератури. Навчання кримськотатарською дозволено лише до 9 класу на підставі заяв батьків. На практиці створюють перепони для цього: немає територій, не формується педагогічний склад, відсутні підручники».

Читайте також: Уряд Канади ввів нові санкції проти Російської Федерації у відповідь на незаконну анексію Росією та окупацію Криму. Обмежувальні заходи стосуються двох фізичних осіб та чотирьох підприємств, що безпосередньо причетні до окупації Криму.

Разом з тим, під час заходу, один з координаторів громадської ініціативи «Кримський процес» Михайло Батрак звернувся до українців з різних країн світу з закликом підтримати співгромадян – політв’язнів Кремля, долучившись до ініціативи «Лист у неволю».

Він зазначив, що прізвища політв’язнів та електронна адреса, на яку можна надсилати листи, є на сайті громадської ініціативи «Кримський процес», українці можуть і самі направити листи політв’язням на відповідну адресу.

Громадський активіст просив писати листи російською мовою, з урахуванням цензури в них не повинно бути інформації, яку окупанти можуть оцінити як екстремістську.

Він зазначив, що наразі в Росії та в окупованому Криму утримують понад сто політв’язнів, всі вони – українські громадяни. І саме наші листи є для них єдиним зв’язком з зовнішнім світом.

«Це можуть бути листи про особисте – про погоду, про фільми…Малюнки можна, але без символіки, яку можуть не пропустити», – зазначив Батрак. Наразі, інформації про те, чи дійшли до адресатів перші листи, що вже були відправлені, немає.

Представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ірина Веригіна особисто надіслала листа політв’язню Валентину Виговському, в якому йшлося про те, що його чекають, вдячні йому за його громадянську позицію, що вже прийшла весна і ми дуже сподіваємося, що разом зможемо попити кави, «думаю, він зрозумів, що будемо пити каву в нашому українському Криму»…

Як ми раніше повідомляли, Світовий конґрес Українців (СКУ) повністю підтримує заяву ЄС та засуджує дії окупантів, щодо заборони українцям володіти землею в окупованому РФ Криму.

Схожі публікації

Залишити коментар